„Znati piti, znati živeti“
26.Septembar 2020.

Preuzmite cenovnik , program i sve uslove rezervacije i placanja u PDF formatu :pdf

  Tradicija gajenja grožđa i spravljanja vina u Sremu i na Fruškoj gori datira još od rimskog carstva. Prvi je bio rimski car Marcus Aurelius equitus Probus, koji je inače rodom iz Sirmiuma, današnje Sremske Mitrovice, koji je zasadio vinovu lozu, i to u III veku n.e. Po legendi, ubili su ga njegovi vojnici, nezadovoljni što umesto da ratuju, moraju da gaje vinograde i prave vino. U srednjem veku znanje o vinogradarstvu i vinarstvu se očuvalo uglavnom u i oko manastira, što je uostalom bio slučaj u celoj Evropi, a dolaskom novijeg doba su se i navika i znanje polako prenosili i na stanovnike i privrednike. Pre rata u Irigu i okolini je bilo normalno da skoro svaka kuća uz okućnicu ima i vinograde i pravi vino, te ne čudi podatak da u vinariji „Mačkov podrum“ danas radi šesta generacija vinara.

Program putovanja:

Polazak iz Novog Sada sa Železničke stanice kod Lokomotive u 07:00h. Planiran polazak iz Beograda je u 08:00h (tačno mesto polaska ćemo javiti par dana pred put). Sledi vožnja u trajanju od sat vremena ka Irigu do vinarije „Mačkov podrum“. Kapacitet vinarije iznosi 200.000 litara a godišnje se proizvodi 120.000 boca vina. Tokom našeg boravka kod domaćina, imaćemo priliku da obiđemo vinariju, potom i same vinograde gde ćemo se upoznati sa berbom grožđa i sami učestvovati u aktivnostima koje se tiču berbe. Traktorskim prikolicama ili busom (zavisi od broja ljudi) se vozimo zemljanim atarskim putem do vinograda, potez Budakovac, koji se nalazi na samoj južnoj padini Fruške gore, gde je između ostalog, zasađena i sorta grožđa Portugizer. Po dolasku u vinograd, svi dobijamo makaze za berbu i kratke instrukcije kako se bere grožđe i berba može da počne ! Potom sledi i mala degustacija vina ( 1 belo vino, 1 roze vino, 1 crveno vino ) naravno, domaćih proizvoda vinarije „Mačkov podrum“. Nakon obilaska vinograda, vraćamo se u vinariju gde nas očekuje ručak (juneći paprikaš sa domaćim knedlama/rezancima, hleb, sezonska salata, domaća pita, i vino u neograničenim količinama). Nakon obavljenog ručka, napuštamo vinariju i odlazimo do manastira Krušedol.

Krušedol predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Manastir je zadužbina porodice poslednjih srpskih despota u Sremu – Brankovića, a u njemu je sahranjena porodica Đorđa Brankovića, potom, dva patrijarha Srpske pravoslavne crkve i kralj Milan Obrenović.

Nakon završene posete manastiru Krušedol, nastavljamo put Beograda i vraćamo se na mesto polaska. Sat vremena kasnije očekuje nas i povratak u Novi Sad, takođe na mesto odakle smo i krenuli u našu jednodnevnu avanturu. Kraj programa.

CENA ARANZMANA PO OSOBI : 2550,00 DINARA

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO:

 • Prevoz udobnim turističkim autobusom, sa klimom, audio i video opremom, prema programu sa svim pripadajućim troškovima;
 • Vodički servis i organizacioni troškovi;
 • Obilazak vinarije „Mačkov podrum“;
 • Ručak u vinariji „Mačkov podrum“ – juneći paprikaš sa domaćim knedlama/rezancima, hleb, sezonska salata, domaća pita, vino;
 • Obilazak vinograda;
 • Mala degustacija vina (1 belo vino, 1 roze vino, 1 crveno vino);
 • Obilazak manastira Krušedol;

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:

 • Individualni troškovi;
 • Sve programom nepomenute usluge.

NAČIN PLAĆANJA: – Gotovinski/platnim karticama: 40% prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pred put. – Karticom Banka Intesa, na 5 jednakih mesečnih rata bez kamate direktno u Kompas Tourism&Travel poslovnicama. – Čekovima: 40% prilikom rezervacije, a ostatak na dve rate nakon završenog putovanja. – Administrativnom zabranom do Decembra 2020. godine.

Kalkulacija je rađena na bazi minimum 45 plativih putnika u autobusu, a usled nedovoljnog broja prijavljenih putnika agencija ima pravo korekcije cene ili otkaza aranžmana najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

NAPOMENE:

 • U slučaju promena na tržištu roba i usluga na monetarnom tržištu, kao i u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika (od 45 putnika), agencija zadržava pravo da u dogovoru sa prijavljenih putnicima koriguje cenu ili otkaže aranžman najkasnije pet dana pre započinjanja putovanja.
 • Zbog aktuelnih dešavanja izazvanih virusom COVID-19, moguće su promene i korekcije u realizaciji putovanja, o čemu će putnici biti blagovremeno obavešteni, ukoliko dođe do istih. U tom smislu agencija KOMPAS zadržava pravo u zavisnosti od objektivne situacije izmeniti pojedine stavke iz programa putovanja radi bezbedne i što kvalitetnije realizacije. Krajnji rok za prijavu putnika do popune mesta što zavisi od trenutne raspoloživosti.
 • Ukoliko iz bilo kog razloga niste dobili informaciju o tačnom vremenu i mestu polaska, obavezno kontaktirati agenciju 24 h pred put !

Organizator KOMPAS Tourism & Travel poseduje garanciju putovanja za slučaj insolventnosti I naknade štete polisa broj 470000040570, od 01.01.2020. na 350.000 evra. Akcionarsko društvo za osiguranje “TRIGLAV OSIGURANJE ADO, Beograd”.                           

Program “Znati piti, znati živeti”, je zaveden pod rednim brojem 107 u knjizi evidencija programa turističkih putovanja na osnovu izmena Zakona o turizmu od 22.03.2019.                                                                       Cenovnik br. 1 od 31.08.2020. 

PRIMENJUJU SE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA AGENCIJE KOMPAS TOURISM & TRAVEL, USAGLAŠENI SA ZAKONOM O OBLIGACIJAMA I YUTA STANDARDIMA!                                                     Novi Sad, 31.08.2020.