KADA SU KAFANSKI KARIRANI STOLNJACI PRIČALI PRIČE

11.11.2020

U okviru razgledanja gradova obično se upoznajemo sa njihovom kulturom i znamenitostima. Kada se priča o prošlim vremenima i institucijama koje su dale pečat tog vremena, pominjemo Srpsko narodno pozorište, crkve, Maticu Srpsku, štamparije… ali bilo bi nepravedno izostaviti kafane koje su bile mesta u kojima se odvijao veći deo društvenog života Novog Sada. U tim kafanama stvarala se istorija Novog Sada, a i one same su postale deo te istorije.

U ovoj šetnji ćemo se  upoznati sa mestima gde se nekada dobro jelo i pilo.  Pomenućemo ljude koji su tamo proveli svoje boemske dane. Pričaćemo o starim Novosadskim kafanama u koje su poznata  imena  odlazila.

Nisu novosadske kafane bile strogo orijentisane na kafenisanje. U njima se plesalo uz muziku, održavale su se predstave i kulturne priredbe. Kafana je odnos među ljudima, čežnja, sećanje, reka puna lepih uspomena.

U ovoj šetnji pričaćemo o kafani u kojoj je postojao profesorski sto, o kafani gde je pravilo bilo da šnicla mora biti veća od tanjira, o kafani gde se služilo pravo češko pivo  u 19 veku, gde se pivo pilo iz hladnog bureta, a prehlađeni gosti kriglu su dobijali u zagrejanoj činiji…  Proći ćemo pored kafane u kojoj je nekad jeo „lav“, pored kafana u kojima su umetnici stvarali neprolazna dela, političari držali govore, ali i sastančili.

Danas se mnoge važne odluke donose u svečanim salama gradskih kuća i zgradi vlade, a nekada je to bilo u kafanama. Iako stare novosadske kafane polako gube utakmicu sa novim ugostiteljskim objektima, njihova istorija i prepoznatljiv kvalitet ipak ih čuvaju od zaborava.

Uprkos savremenim trendovima, pojavom kafića ipak neće nestati stare kafane.

Kroz ovu šetnju podsetimo se starih dobrih kafana i ne dozvolimo da odu u zaborav.

TERMIN: 11.11.2020. u 15 h

CENA: 500 DINARA

Aranžman obuhvata:

  • obilazak grada u pratnji licenciranog turističkog vodiča

Aranžman ne obuhvata:

  • Individualne troškove i ostale nepomenute usluge

Važne napomene:

  • Rok za prijavu do popune mesta

Uslovi i način plaćanja:

  • Prilikom prijavljivanja i zaključivanja Ugovora o putovanju, uplaćujete akontaciju pun iznos
  • Plaćanje može biti izvršeno: gotovinom ili uplatom na račun agencije

Opšte napomene :

  • Organizator putovanja zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na isto.
  • U okviru razgledanja grada/ova ili lokaliteta navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kultre, osim kada je to posebno naznačeno.
  • Organizator putovanja PUTOKAZ 021, Licenca OTP 367/2020 od 12.02.2020, Kategorija A 20

PROGRAM PUTOVANJA BR 43  OD 25.08.2020

  • Program turističkog putovanja “ KADA SU KAFANSKI KARIRANI STOLNJACI PRIČALI PRIČE“ je zaveden pod rednim brojem 43 u knjizi evidencije programa turističkih putovanja (*na osnovu izmena Zakona o turizmu od 22.03.2019.)