STARA PLANINA – skijanje u Srbiji

Do juče skoro nepoznat ski-centar “Babin zub” na Staroj Planini – Srbijia , danas je već provereno skijalište, savremeno opremljeno, sa komfornom smeštajnom infrastrukturom, sa za sada nešto kraćom dužinom staza u odnosu na Kopaonik, ali po kvalitetu onoga što pruža ski-centar “Babin zub” stoji tik uz naš najpoznatiji ski-centar.
Stara planina pripada grupi venačnih planina, a njen glavni venac prostire se približno od Zaječara do Crnog mora u dužini od oko 550 km. Pri tom manji deo glavnog venca (oko 150 km) predstavlja granicu izmedju Srbije i Bugarske, a veći deo (oko 400 km) deli Bugarsku na dva dela: severnu i juznu. Drugo ime za Staru planinu je Balkan, tako da je zapravo po ovoj planini i celo Balkansko poluostrvo dobilo ime.
Sam vrh – Babin Zub, kao i naš deo Stare Planine, pripada pojasu kontinentalne klime, gde su leta zarka, sušna i vrela, a zime su hladne sa jakim vetrovima i snegom, i slabo su izražena prelazna godišnja doba. Zimski vetar je košava – krivac ili krivak, koji donosi sneg, a dominantan vetar u većem delu godine je severo–zapad, poznat kao “Banjac”, a jug i jugo-istok su vetrovi razvigorci. Sneg traje od oktobra do aprila – maja, a na južnoj strani od novembra – decembra do marta meseca.
Izgradnjom sistema žičara i ski staza, smeštajnih kapaciteta kao i druge infrastrukture, Stara planina će veoma brzo postati jedan od najvećih i najznačajnijih skijaških centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode.
Za novu 2012. godinu otvoren je hotel visoke klase “Stara planina”, zatim 15. januara 2012. na Staroj planini je puštena u rad prva gondola u Srbiji “Jabučko ravnište”, a 13. februara proradio je i novi četvorosed “Babin zub”, kao i vezni ski lift “Rudine”.
Na ovaj način je, u sistem skijališta, uključeno svih 16 kilometara odlično pripremljenih staza i ski puteva, što će posetiocima centra Stara planina omogućiti vrhunsko skijanje.

Hoteli Stara planina

Hotel Stara Planina

Hotel “StaraPlanina” 4*nalazi se na jednom od najlepših mesta Stare planine – Jabučko mravništu, na 1.466m nadmorske visine. Pravu atrakciju predstavlja prva gondola u Srbiji koja će skijaše prevoziti od hotela do vrha planine -Babin zub.

Hoteli Stara planina

Hotel BABIN ZUB i Planinarski dom MIDŽOR

Hotel “Babin Zub”** na Staroj Planini je sagrađen 2000. godine. Hotel poseduje 21 smeštajnu jedinicu (19 soba  i 2 apartmana), recepciju, restoran sa 70 mesta, banket salu od 10 mesta i salu za sastanke od 40 mesta, skijašnicu i TV i kamin-salu.