PLAŽE NA OSTRVU TASOS

Ostrvo Tasos je jedno od omiljenijih ostrva i popularna destinacija za letovanje velikog broja turista iz Srbije. Ovo zeleno ostrvo koje se nalazi u severnom delu Sredozomnog mora svoju popularnost najviše je steklo kako zbog blizine kopnu tako i zbog nestvarno plave boje mora i njenih preko trideset prelepih, raznolikih plaža za svačiji ukus. Među plažama Tasosa prilično je teško izdvojiti najlepše plaže, uzevši u obzir da je svaka od njih lepa na svoj način. Neke su lepo uređene, sa brojnim sadržajima, neke su takozvane divlje plaže, na kojima nema kafića niti bilo kakvih dodatnih sadržaja, ali svejedno pružaju pravo uživanje, dok su neke posebno uređene i namenjene za porodice sa decom. Ima ih za svačiji ukus, od peščanih i kamenitih, divljih i urbanih, sa prirodnim hladom ili bez hlada… Svako može da nađe svoju omiljenu, baš onakvu kakvu voli i da uživa u njoj. 

Plaža Paradise

Plaža Paradise beach je jedna od najlepših peščanih plaža na istočnoj obali Tasosa i vrlo je popularna među turistima. Nalazi se na oko 30 km od Potosa i 24 km od grada Limenas. Od glavne magistrale i parkinga do same plaže možete se spustiti zemljanim, makadamskim putem do koga uglavnom svi idu peške, mada postoji parking i pored same plaže. Plaža Paradise je peščana, srednje širine i dugačka ok 100 metara sa izuzetno kristalno čistom vodom. Prekrivena je najsitnijim peskom i na obali i u vodi, a plićak se proteže sve do nekih 60-70 metara od obale. Voda je veoma topla tokom celog leta. Zbog svega toga Paradise plaža je pravi raj za malu decu. Plaža je organizovana sa suncobranima i ležaljkama, veoma čista i uređena. Jedan deo plaže je slobodan na kome možete instalirati svoju opremu.  Na plaži postoji tuš pored restorana čije korišćenje se naplaćivalo (oko 50 centi tuširanje). Na plaži postoje jedan bar i restoran, i kantina sa odličnom hranom. Istočni deo plaže je nudistički.

Golden Beach (Zlatna plaža)

Golden beach je jedna od verovatno najpoznatijih i najposećenijih plaža na Tasosu koja se nalazi se 12 kilometara od Limenasa ka istočnom delu ostrva. U blizini ove plaža se nalazi popularno selo Panagija. Iako je uobičajen naziv Golden beach, poznatija je kao “Zlatni pesak” kako je zove lokalno stanovništvo. Ova plaža se prostire u dužinu nekih 1,5 kilometara i jedna od najdužih, peščanih plaža na ostrvu Tasosu. Njene glavne karakteristike su kristalno čisto more, beli pesak, ležaljke, brojne taverne i kafići, različite sportske aktivnosti, plitak ulaz u more do nekih 50-tak metara dubine je idealan za mališane koji vole da se igraju i brćkaju u plićaku. Kao i mnoge druge plaže Tasosa, tako je i plaža Golden beach nosilac Plave zastavice Evropske Unije. Poznata je po sitnom pesku i na obali i u vodi, a još je poznatija po povremenim talasima. Plaža je organizovana sa ležaljkama, tuševima i kabinama za presvlačenje.  Ležaljke i suncobrane koje možete iznajmiti  ili ih dobiti besplatno uz piće, a takođe možete poneti svoju opremu i gde god poželite postaviti ih. Duž cele plaže nižu se odlični restorani, taverne i barovi.

 

Mermerna plaža – plaža Saliara

Mermerna plaža poznatija kao Saliara nalazi se 6 km istočno od Limenasa i potpuno je jedinstvena.  Ovo je ubedljivo najlepša, najpopularnija i najposećenija plaža na ostrvu Tasos zbog svog nestvarnog izgleda plaže i boje mora. Naime, cela plaža je pokrivena sitnim belim kamenčićima od mermera, pa je voda ovde nestvarno nežno plave boje poput nekih egzotičnih plaža nalik na Karibima. Još jedna specifičnost ove plaže jeste što mermerni kamenčići na plaži ostaju hladni i kada je temperatura vazduha 40 stepeni u plusu, pa je šetnja po plaži pravo uživanje. Do Mermerne plaže put je malo zabačen i nije naročito pristupačan, jer od glavnog puta imate ok 4 kilometra vožnje makadamskim, prašnjavim putem prema kamenolomu. Svakako bolja varijanta ići brodićima koji tokom sezone voze iz Limenasa za Makriamos ili direktno do Mermerne plaže. Inače, plaža Saliara je od Makriamosa udaljena nešto manje od 5 kilometara. Na plaži imate i ležaljki i suncobrana, ali je iznajmljivanje možda i najskuplje od svih plaža na Tasosu (oko 12€). Ako planirate da posetite Mermernu plažu neminovno je da je u svako doba gužva i da ovde ne možete da se osamite koliko god biste to želeli, jer ipak je ovo najpopularnija plaža Tasosa.  

 

 

 

Porto Vathy plaža

Plaža Porto Vathy je udaljena od Limenasa oko 7km i do nje stižete prateći putokaz ka Makrijamos plaži, a zatim nastavite makadamskim putem prema kamenolomu i Mermernoj (Saliara) plaži. Porto Vathy plaža se nalazi na otprilike 4,5km nakon vožnje tim prašnjavim putem, a na samo 500 metara posle Mermerne plaže. Ovo je dosta mala, ali odlično uređena plaža. Na obali i u vodi je mermerni pesak svetle boje, a more tirkizno i bistro. U zaleđu plaže, iznad puta nalazi se odlično uređen kafić Porto Vathi. Kafić je pretežno bele boje sa interesantnim detaljima. Uz kafić u hladu maslina postavljene su ležaljke. Dobijaju se uz minimalnu konzumaciju od 5 eur po ležaljci. Porto Vathy je plaža daleko od saobraćajnih gužvi i grada, a ovde možete uživati u tirkiznom moru i dobroj muzici uz odličnu uslugu. Ukoliko volite pomalo fensi ambijent sa muzikom, uz maslinjake, borovu šumu, visoke litice koje se izdižu direktno sa plaže.

Plaža Pefkari

Plaža Pefkari se nalazi  na jugu ostrva Tasos, na oko 2 kilometra od Limenarije, na put za Potos. Pefkari plaža je nagrađena Plavom zastavom i sastoji iz dve plaže. Poznata je po veoma dobroj uređenosti i čistoći, a naročito među onima koji su ljubitelji ronjenja. Ovde postoji divig centar gde sa instruktorima ronjenja možete u potpusti da uživate u podvodnom svetu. Uglavnom je plaža šljunkovita, ima ležaljke i suncobrrane koje možete da koristite besplatno uz piće ili da doplatite iznajmljivanje. Svuda su barovi i taverne sa ukusnim grčkim specijalitetima, a ima i sadržaja za sportove na vodi. Drugi deo plaže je jednim delom organizovan, a jednim delom slobodan. Deo koji je organizovan pripada hotelksom kompleksu Alexandra Beach. Veoma je lepa i čista plaža na kojoj retko ima gužve. Ovo je još jedno savršeno mesto za uživanje u zalasku sunca.

Plaža Psili Amos

Plaža Psili Ammos udaljena je na oko 5 kilometara jugoistočno od letovališta Potos i jedna je od najlepših plaža koja se sa pravom može ubrojiti u TOP 10 plaža na ostrvu Tasos. Ova plaža je prepoznatljiva i nadaleko čuvena po svom baršunasto mekom beličastom pesku, koji je i na ulasku u vodu, kao i nestvarno tirkizno plavoj boji vode. Plaža Psili Amos je okružena borovom šumom i bujnom vegetacijom a ulaz u vodu je pristupačan i plitak, pa je zbog toga vrlo popularna za porodice sa malom decom.  More je ovde nešto hladnije nego u ostalim delovima ostrva, ali to osvežava kada nastupe vrućine. Na plaži se nalazi bar koji ima ležaljke i suncobrane, koje možete iznajmiti uz doplatu ili uz plaćeno piće. Plaža je dobro obeležena, pristupačna, sa tuševima, barovima na plaži iz kojih se redovno čuje glasna muzika pa je aktuelna I za ljubitelje noćnog provoda na pesku. Plaža je savršena za malu decu, ali i za odrasle jer se na njoj možete baviti kako sportovima na pesku, tako i na vodi. Preporučujemo svima koji dođu na Tasos da makar jednom obiđu ovu predivnu plažu. Na ovoj plaži, s obzirom na to da je veoma popularna, očekujte gužvu, naročito u toku jula i avgusta.

 

Plaža Vathi

Plaža Vathi  nalazi se na oko 7,5km od Limenasa, a na samo pet minuta lagane vožnje makadamskim putem posle Porto Vathy plaže. Vathi je lepa, uska i peščana, ali divlja plaža koja nije organizovana, te na njoj nemate ni ležaljki ni tuševa. More je ovde nestvarno bistro i prozirno, a voda je svetlo plave do smaragdno zelene boje zbog bujne bogate vegetacije u zaleđu a plićak dugačak. Plaža je karakteristična i po veoma sitnom pesku poput brašna. Na plaži retko ima gužve, jer put koji vodi do nije najbolji. Ako ste avanturističkog duha i volite da uživate u netaknutoj prirodi, plaža Vathi je pravi izbor za vas.

Plaža Makriamos

Plaža Makriamos se nalazi na  oko dva kilometra od glavnog grada ostrva – Limenasa i sigurno je možemo ubrojati među najlepše plaže na Tasosu. Ovo je prva plaža na koju nailazite iz grada, posle gradske. Plaža Makriamos je peščana, organizovana i privatna plaža koja pripada kompleksu Makrijamos bungalova, pa se ovde jedino naplaćuje ulaz na plažu. Ulaz se plaća oko 3 eura, a dodatno se naplaćuju i ležaljke na plaži  oko 5 eura. Plažu okružuje zelenilo i zaista je atraktivna u svakom smislu. Plaža je prekrivena sitnim, finim beličastim peskom, a a voda je prozirna, kristalno čista I ima tirkiznu boju. Plaža je lako  pristupačna I vrlo interesantna, jer je okružena bujnom vegetacijom, borovima i zelenilom, lepim stenama, zelenim površinama sa cvećem, popločanim stazicama, lepim baštama. U kompleksu postoji i rezervat sa velikim brojem srna, a i paunovi se slobodno šetaju između bungalova pa je vrlo interesantno deci. Plaćanjem ulaza imate pravo korišćenja bazena i ležaljki uz njega, a deci je na raspolaganju veliki broj igračaka. Idealna je za decu, jer ima jako dug plićak i bezbedan ulaz, bez ježeva i kamenja. Na vodi postoji plutajuća stena koja služi za skakanje. 

Plaža Pahis

Plaža Pahis, jedna od najlepših plaža ostrva Tasos koja se nalazi na oko 10 km zapadno od glavnog grada – Limenasa i na oko 30 km od Potosa. Ovo je jedna od najpoznatijih organizovanih peščanih plaža. Automobilom se može prići plaži i parkirati u hladu maslina i borova. Plaža je prekrivena finim, vrlo sitnim peskom, dugačka, sa širim i užim delovima i dugim plićakom. Sitan pesak je i u vodi, pa je i iz tog razloga idealna za brčkanje dece. Voda je ovde izuzetno plitka, bistra i čista i važi za najtopliju na ostrvu. Glavna prednost plaže Pahis je to što je okružena borovima, te na njoj ima dosta prirodnog hlada, pa je zbog toga naročito vole porodice sa malom decom. Plaža se nalazi u sklopu sela Skala Rachoni. U selu se nalaze supermarket i apoteka, što je još prednost ako putujete sa porodicom I decom. Duž plaže nalaze se restorani i kafići, pa se ovde možete okrepiti  i osvežiti. U restoranima se uglavnom služe morski specijaliteti, spremljeni od svežeg ulova. Na plaže je takođe omogućeno da se iznajme suncobrani i ležaljke, a takođe plaža ima toilet, tuš i kabine za presvlačenje. Ležaljke se naplaćaju 2 eura, a uz piće ih možete dobiti besplatno. Ukoliko želite možete i postaviti svoj suncobran i peškir. Na plaži postoji I teren za odbojku gde možete provesti vaše vreme u rekreaciji i zabavi.

Plaža Tripiti

Kada krenete od centra Limenarije nakon 2 km vožnje prema Marijesu nalazi se i jedna od najlepših plaža na ostrvu  Tasos – Tripiti. Plaža je peščano-šljunkovita sa kamenjem u samom moru, dok se na plaži nalazi fini pesak, koji mestimično prelazi u sitniji šljunak, a ulaz u vodu je pristupačan i plitak. U krajnjem desnom delu plaže nalazi se betonski mol, koji je idealan za skokove u more. Posebnu draž plaže Tripiti čini njen čuveni prolaz u stenama do koga je neophodno da preplivate, a potom ćete ugledati jednu od najlepših uvala na ostrvu. U pozadini plaže se nalazi borova šuma. Plaža Tripiti je vrlo omiljena među porodicama sa decom, ali i za plivače i ronioce. Može idealna za one koji ne vole gužvu. Toliko je mirna da na njoj možete slobodno da se prepustite Vašoj omiljenoj knjizi. Ovde možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a plaža je opremljena tuševima i toaletima. Suncobran i dve ležaljke sa uključenim pićem za dvoje koštaju oko 10 eura. Plaža je dovoljno dugačka i široka da postoje delovi na kojima možete doneti i ličnu opremu i peškire. U neposrednoj blizini Tripiti plaže su više restorana, taverne, hotel, kao i parking.

 

 

 

 

Plaža Giola – prirodni bazen

Plaža Giola nalazi se na oko 10 km od letovališta Potos kada krenete prema istoku ostrva. Giola je svojevrstan prirodni fenomen, jer se ova plaža poput  bazena formirala u steni. Ovo nije klasična plaža, ali je jedna koju svakako morate posetiti ukoliko letujete na ostrvu Tasos. Ova plaža je poznata I kao Afroditina suza, jer za nju postoji legenda da je nju stvorio vrhovni Bog Zevs kako bi se boginja Afrodita tu kupala. Do Giole se dolazi magistralnim putem, a kod znaka „Sirines“ je isključenje, odakle počinje makadamski put koji je prilično loš. Do pola puta je moguće ići autom, ali nakon toga je preporuka spustiti se pešice do same Giole. Posebna atraktivnost se odražava u tirkiznoj boji vode u bazenu, dok je pored njega tamna boja mora. Voda je slana, jer se bazen puni morskom vodom ispod stene. Obzirom da je vrlo male površine, voda je ovde znatno toplija nego u moru.

Pored ovde navedenih plaža svakako su podjednako lepe i atraktivne i plaže: Metalia, Nisteri, Notos, Kinira, Glyfada, Tarzanas, Papalimani, Glikadi i mnoge druge. Kako je Tasos pravi dragulj među ostrvima toplo vam preporučujemo da posetite ovo ostrvo I izaberete da na njemu provodete vaš godišnji odmor.

Plaža Aliki

Plaža Aliki je jedna od najomiljenih plaža brojnih turista koji borave na Tasosu, a smatraju je  jednom od najlepših plaža ostrca. Nalazi se na jugoistočnom delu ostrva Tasos, na 30 kilometara od Limenasa i 19km od Potosa, odnosno na nekih dva kilometra posle manastira svetog Arhangela Mihaila ako idete od istočne strane ostrva. Postoje zapravo dve plaže sa istim imenom Aliki – mirna uvala Aliki koja je poznatija i vidi se sa magistrale, i vetrovita uvala Aliki kod arheološkog nalazišta. Prva je peščana sa nestvarno tirkizno plavom bojom vode, kristalno čistim morem i lepo uređenom plažom posutom sitnim šljunkom, pa je zato idealno mesto za boravak porodica sa malom decom. Sama plaža je okružena borovima i maslinama, a posebnu draž plaži Aliki daje njena okolina. Ova plaža je manje površine, pa na njoj je uvek dosta velika gužva naročito vikendima kada je posećena od strane lokalnog stanovništva. Preporučujemo ovu plažu, osim porodicama, svima onima koji vole snorkeling, jer je ovde izuzetno bogat podvodni svet. Plaža Aliki je dobro organizovana , ima ležaljke i suncobrane, koji se uz piće koriste besplatno, ali ima i slobodnih delova plaže. U zaleđu plaže se nalazi nekoliko taverni i jedan kafić.Stazom iza restorana stiže se do druge strane plaže Aliki gde je vetrovite uvale i antičko, arheološko nalazište. Ova plaža nije atraktivna kao prethodna, uglavnom je kamenita, ali zbog toga je za sve ljubitelje ronjenja pravi mali raj. Arheološko nalazište su ostaci nekadašnje rezidencije drevne kraljice Alis.

Plaža Roso Gremos

Plaža Roso Gremos nalazi se na 3 km od Potosa, nedaleko od jednog od najluksuznijih hotela na Tasosu, hotela “Royal Paradise. Plaža je poznata po podvodnim izvorima. Na pojedinim delovima prilikom ulaska u vodu nalazi se krupnije kamenje, al čim prođete taj deo shvatićete zbog čega plaža Rozo Gremos spada u najlepše plaže Tasosa. Ova plaža se sastoji iz dva dela: njen levi deo pripada pomenutom hotelu, a desni je namenjen za slobodno korišćenje. Na dva kilometra od sela Potos se nalazi prelepa peščana plaža Rosogremos. Plaža je kao stvorena za decu zbog prirodne hladovinu koju pruža borova šuma i plićaka u moru. Sa leve i desne strane plaže je kamenje sa kojih može da se skače u more. Plaža je veoma mirna, još uvek nije ni na putu da postane popularna. Na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke. Plaža je inače zaštićena od vetrova, tako da je more uglavnom mirno. Bez problema se u mogu koristiti tuševi i toaleti koji pripadaju ovom hotelskom kompleksu. Na plaži se nalazi nekoliko barova za okrepljenje.

Plaze na ostrvu Tasos

Pogledajte ponudu smestaja na Tasosu  na linku : http://kompas.co.rs/tasos-leto/