PLATAMON APARTMANI

Platamon je jedno od najznačajnijih turističkih letovališta u Olimpskoj regiji (Pieria). Nalazi se na samoj obali Egejskog mora, u južnom delu regije, a jugoistočno od planine Olimp i na 100 km od Soluna. Dobro je povezan autobuskim linijama i vozom sa većim gradovima – Larisa (54 km) i Katerini (38km). Najbliža železnička stanica je u obližnjem gradu Nei Pori, koja je na samo 3 km od Platamona, a najbliži aerodrom je Međunarodni aerodrom Makedonija u Solunu.
Prema predanju Platamon je dobio ime po platanima – drveću koje se nalazi u okolini grada ili po jednoj od najlepših plaža regije Pieria – Akti Platamona. Ovaj prelepi gradić sa oko 2000 stanovnika, koji tokom letnje sezone ugosti i do 120.000 turista i posetilaca, krasi bujna vegetacija, lepa duga peščana plaža, veoma prijatna klima, toplo i kristalno čisto more i opuštena prijateljska atmosfera sa ljubaznim domaćinima. Najveći broj turista dolazi iz zemalja istočne Evrope i iz Srbije, ali je mesto poznatije kao vikend odmaralište za Grke iz neposredne okoline, koji dolaze na kraći odmor tokom sezone.
Turistički razvoj samog mesta počeo je još davne 1950 godine. Od tada kreće nagli razvoj od jednog malog ribarskog sela do najznačajnijeg turističkog letovališta u Olimpijskoj regiji, koje se danas može pohvaliti velikim brojem smeštajnih objekata i hotela, prodavnica, restorana, taverni, barova, kafeterija i diskoteka. Pored toga turisti imaju na raspolaganju sve potrebne objekte za ugodan boravak, kao što su javni prevoz, rent a car agencije, ordinacije i apoteke, hemijsko čišćenje, supermarket, butike, ribarnice, lokale brze hrane (giros) i mnoge druge. Zbog svega toga Platamon se smatra idealnim mestom za sve turiste, i mlade i starije, za porodice, kampere, ljubitelje mirnog odmora ili noćnog provoda. Mladi u Platamon ne odlaze toliko zbog zabave, koliko zbog ronjenja i vodenih sportova, a sredovečnima i starijima najviše prija svežina noćnog vazduha i bogatstvo voda koji se spuštaju sa Olimpa.

 

Platamon apartmani

Ponuda apartmana u Platamonu :

Platamon apatmani Grcka

Platamon apartmani

Platamon apartmani Grkcka

Platamon apartmani

Na brdu iznad mora, tačnije između mesta San Pantelejmon i Platamona, sagrađen je još u XIII veku, na mestu nekadašnjeg drevnog grada Herakleion, čuveni platamonski dvorac (tvrđava) u vizantijskon stilu. Tvrđava je postala zaštitni znak samog mesta i odatle se pruža prelep panoramski pogled na samo letovalište, plaže i okolinu. Ovo utvrđenje je sagrađeno na izlazu iz doline Tempi na ostacima predvizantijske tvrđave iz X veka, a njen strateški položaj je bio nadzor putnog pravca od Makedonije do Tesalije. Tvrđava u Platamonu imala je važnu ulogu i strateški značaj tokom turske vladavine, a jedno vreme su je koristili i hrišćani. Nakon epidemije kuge koja je harala Evropom u XIX veku, tvrđava je bila nenaseljena. Danas se ovde u zidinama platamonskog dvorca održava letnji Olimp festival gde se organizuju predstave, mnogobrojni koncerti i drugi kulturni događaji. Preporučujemo da posetite ovaj čuveni platamonski dvorac i uživate u spektakularnom pogledu. Platamon ima i marinu (luku) gde možete usidriti svoj brod, što turistima pruža mogućnost da učestvuju u aktivnostima kao što su dnevne ture, sportovi na vodi, ronjenje i ribolov, kao i polazno mesto za izlete u sjajnoj planinskoj prirodi.
Plaža u Platamonu podeljena je na severni i južni deo. Njen severni deo je gradska plaža koja se prostire se duž samog šetališta i ona je nešto uža i šljunkovita. Iako je ova plaža lako dostupna, ovde je najveći problem za mesta za parkiranje obzirom da je reč o centru mesta. Ka jugu, nedaleko od centra, kada krenete ka susednom mestu Nei Pori, a odmah posle marine (luke) za male brodove i čamce, pruža se drugi deo plaže koji je nešto veći i širi prekriven peskom, sa plitkim morem. Najpoznatiji njen deo je plaža Kalamaki, koja se nalazi kod istoimenog kampa. Na oba dela plaže možete iznajmiti ili dobiti besplatno uz naručeno piće ležaljke i suncobrane.
U blizini plaža, u samom mestu ima puno prodavnica, marketa, raznih restorana, barova i tavern. Peščane i kamenite plaže Platamona sa se prostiru od mesta Nei Pori pa sve do Iagios Panteleimonasa. Akti Platamona je jedna od najdužih plaža u Grčkoj, sa belim peskom, okružena bujnom vegatacijom, borovima i stablima starih i po hiljadu godina. Deo plaže je mestimično šljunkovit i veoma popularan za sportove na vodi. Ova prelepa plaža je nosilac evropske plave zastavice za čistoću.
Platamon je dobra polazna stanica za kraće izlete na Halkidiki, kao i Solun koji je na samo 104 km ili Volos (107 km severnije) odakle isplovljavaju veći brodovi kojima možete posetiti ostrva Skopelos i Skijatos. Na samo 3 km od Platamona možete posetiti pravi muzej na otvorenom – etno selo Stari Pantelejmon (Paleos Panteleimonas).U ovom pastirskom selu iz XV veka, smeštenom na istočnoj strani planine Olimp, možete uživati u prelepom prirodnom ambijentu u kome ćete imati utisak da je vreme stalo. Selo je sredinom XX veka bilo potpuno napušteno da bi 2003. godine po proglašenju spomenikom nacionalne baštine, vratilo stari sjaj i postalo vrlo popularno turističko izletište.

Iako Platamon ne može da se pohvali bogatim noćnim životom kao Paralija (na 40 km) u regiji Pieria, ovde postoji ipak nekoliko većih kafića koja rade do kasno. Zagarantovanu zabavu možete ipak pronaći u glavnom gradu oblasti Pieria – Katerini (na oko 20 km). Ukoliko u Platamonu letujete bez automobila, tokom sezone možete turističkim vozićem stići do obližnjeg letovališta Nei Pori koji saobraća između Platamona i Nei Porija na svakih pola sata.
Plaže Olimpske regije (Pieria)
Gritsa je plaža duga 2km, u Olimpskoj regiji (Pieria) smeštena na 16 km od Katerinija. Ova plaža je nosilac Plave zastavice. Ovo je zapravo plaža mesta Litohoro koje se nalazi u podnožju planine Olimp. Ova prelepa plaža je prekrivena šljunkom i zbog toga je ovde more kristalno čisto. Na plaži možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a tu je i beach bar gde se možete osvežiti pićem. Ova uglavnom široka plaža ima jedan uži deo sa malo prirodnog hlada. Plaža pruža opušten i miran boravak, au blizini se nalazi i marina za male brodove i par luksuznih hotela.
Kalivia Varikou je plaža u Olimpskoj regiji (Pieria) južno 10 km od Katerinija. More je ovde bistro, toplo i plitko, pa je idealna za porodice sa malom decom. Veoma je mirna, lako dostupna i idealna za celodnevno uživanje. Plaža je duga 3 km, široka, prekrivena peskom i šljunkom.Nedostatak je što nije bolje organizovana, nema sadržaja, osim mreže za odbojku na pesku, pa je ovde neophodno poneti sve što je potrebno za boravak na njoj. Na samim krajevima se nalazi nekoliko skrivenih uvala za one koji žele potpuno da se izoluju.

Korinos je peščana plaža u Olimpskoj regiji (Pieria), nosilac je Plave zastavice. Duga je nekoliko kilometara, sa veoma plitkim morem i lako dostupna, pa je idealna za porodice sa decom. Nalazi se na 11 km od Katerinija, glavnog grada regije Pierija, u čijem se centralnom delu i nalazi mesto Korinos. Plaža je lepo uređena i čista, a duž plaže postoje barovi u kojima mogu da se iznajme ležaljke i suncobrani, a tu je za zabavu i mreža za odbojku na pesku
Plaža Litochoro u Olimpskoj regiji (Pieria) nalazi se na 20 km od Katerinija, u podnožju Olimpa. Nosilac je Plave zastavice, sa svojim kristalno čistim morem uz koje se smenjuju kamenje, šljunak i zlatni pesak. Lako je dostupna i dobro organizovana sa ležaljkama i suncobranima koji mogu da se iznajme. U blizini su kafići, tavern, hoteli, kamp, kao i riblji restorani koji nude svežu ribu direktno iz ora.
Pydna je plaža u Olimpskoj regiji (Pieria) na 21 km severno od Katerinija. Nagrađena je Plavom zastavicom zbog izuzetno čistog mora, a njena prelepa, duga i široka plaža prekrivena je zlatno žutim peskom. Plaža je lepo organizovana, sa ležaljkama i suncobranima koji mogu da se iznajme, a ima i malo prirodnog hlada. Ova plaža je lako dostupna i idealna za porodice sa decom i sve koji ne vole preveliku gužvu. U blizini plaže nalaze se ostaci vizantijskih utvrđena koji i dalje čekaju da budu istraženi. Zastupljeni su i brojni sportovi na pesku.
Skotina je plaža u Olimpskoj regiji (Pieria) na 32 km južno od Katerinija, u podnožju Olimpa. Plaža je lako dostupna, veoma prostrana sa zlatno žutim peskom, a zbog svoje čistoće i bistrine vode nagrađivana Plavom zastavicom. Delimično je ogranizovana, na pojedinim mestima postoje ležaljke i suncobrani, a ima i nešto malo prirodnog hlada. Ovde se nalaze i međunarodni omladinski centar i najveći kamp na Balkanu, pa se tokom leta organizuju muzičke i kulturne manifestacija. U blizini plaže, samo par kilometara udaljeno je staro tradicionalno selo Ano Skotina.

Kompletnu ponudu apartmana u Grckoj pogledajte na linku :  http://kompas.co.rs/grcka-letovanje-apartmani/

Platamon apartmani