PEFKI POVOLJNI APARTMANI

Pefki je malo ribarsko mesto. Ovo letovalište , koje je sve popularnije kod naših turista, nalazi se na severu ostrva Evija, koje je drugo po veličini u Grčkoj. Preko puta Pefkija nalazi se ostrvo Pilon, a nedaleko je Skijatos. Mesto Pefki je dobilo naziv po borovima koji se prostiru duž šetališta u samom mestu. Miris mora, četinara i izuzetno čist vazduh pečat su ovog mesta.

PEFKI POVOLJNI APARTMANI

PLAŽE
Pefki poseduje široke i duge plaže na kojima možete pronaći svoj mir i uživati u čarima Grčke. Na plaži, koja je duga 4km i široka oko 30 metara skoro nikada nije prevelika gužva. Preovladava uglavnom šljunak, dok u nekim delovima ima i peska. Kako budete ulazili u vodu manje će biti šljunka. Voda je izrazito bistra i prijatna, a za sve ljubitelje čistog mora bez gužve plivanje će biti pravi ugođaj. Već posle desetak metara nakon ulaska u vodu, more postaje duboko, pa je dodatni oprez potreban, pogotovo ako putujete sa malom decom koja su nesigurni plivači. More je mirno, prozirno i bez talasa. Ležaljke i suncobrane možete dobiti kupovinom pića u nekim od mnogobrojnih kafića koji se nalaze duž plaže. Naravno, postoje delovi plaže gde možete postaviti sopstvene ležaljke i suncobrane. Plaža poseduje tuševe, kabine, igralište za decu i nekoliko terena za odbojku na pesku. Kome smeta sunce, hladovinu može potražiti i ispod borova. Poseban ugođaj je gledati zalazak sunca, koji tone u brda zaliva Trikerium, tačno preko puta Pefkija . Ovde su zalasci sunca nestvarno lepi.
Plaža Elinika jedna je od najlepših plaža na ostvru , a nalazi se na 18km od Pefkija. Do ove prelepe plaže možete doći gradskim autobusom za oko 3 eura. Ukoliko do ove božanstvene plaže dođete autobusom, morate znati da od stanice do plaže postoji deo puta bez hlada koji treba prepešačiti. Međutim, kada ugledate nijanse morske plave boje i fantastičan zaliv sa ostrvcetom u samom moru do kog možete da doplivate, razumećete zašto je ta deonica od oko dvadesetak minuta hoda vredna truda. Plaža Elinika je peščana sa vrlo plitkom vodom. More je toplo i bez talasa. Nedaleko od obale nalazi se malo ostrvce do kog se lako može doplivati, a na njemu je prelepa mala crkva koja upotpunjuje ovaj fenomenalni prirodni ambijent.
Grci su izuzetno ljubazni i predusretljivi i maksimalno će se potruditi da vam približe svoju ponudu. Uglavnom se prilagođavaju turistima iz Srbije tako da na šetalištu dominiraju meniji na srpskom jeziku. Svaka ulica u Pefkiju vodi do šetališta i plaže. Tradicionalna grčka kuhinja, riblji specijaliteti i morski plodovi doprineće potpunom užitku u Pefkiju. Ovo mesto je daje bogatu ponudu svežeg voća i povrća, posebno ribe jer na kraju pristaništa svakog jutra uplovljavaju ribarski brodovi sa svežom ribom.

Pefki je idealan za strastvene ribolovce. Ukoliko ste ljubitelj ribljih jela, posetite riblji restoran Kapetanios u kom možete probati prave specijalitete. Na šetalištu se nalaze taverne, restorani, kafići i prodavnice. Prodavnica suvenira u ovom mestu znatno je manje nego u ostalim grčkim primorskim gradovima. Vile i hoteli su uglavnom u prvom redu odmah do šetališta, pa je dovoljno samo da se pređe ulica i na plaži ste. Cene smeštaja su i više nego povoljne. U samom mestu postoje 3 marketa koji su sasvim pristojno opremljeni, ali na desetak kilometara od Pefkija nalazi se Lidl do kog se može otići gradskim prevozom. Taverne uglavnom ne rade tokom dana , većina njih se otvara u kasnijim popodnevnim satima.
Ako tražite zabavu na plaži u vidu vožnje dušekom ili paraglajding, toga na ovom ostrvu nećete naći. Takođe nećete naći ni klubove sa žurkama do zore, buku od jutra do večeri. Veće klubove za noćni provod možete potražiti u nekom od susednih mesta, dok u Pefkiju toga nema. Ovo mesto je idealni izbor za pravi odmor, naravno ako odmorom smatrate mir i tišinu, uz blagi šum mora.

PEFKI POVOLJNI APARTMANI

Pogledajte ponudu Pefki povoljni apartmani:

PEFKI POVOLJNI APARTMANI

IZLETI
Izlet na Skijatos je omiljeni izlet turista iz Pefkija koji nikako ne trebate propustiti. Do Skijatosa je potrebno oko sat i po vremena vožnje brodićem, a cena ovog izleta se kreće u intervalu od 10 do 15 evra. Na Skijatosu se zaustavljate na dve lokacije – prva je plaža Kukunarijes, a druga grad Skijatos. Plaža Kukunarijes je po mnogo čemu jedinstvena i pravi je mali raj na Skijatosu.
Ako svoj odmor želite da iskoristite za posetu glavnom gradu Grčke, onda je Pefki idealna polazna stanica. Cena karte za ovaj izlet je od 30 do 35 evra. Centralni događaj je vidikovac u Atini sa kog se pruža veličanstven pogled na grad sa Akropoljom na jednoj i Pirejem na drugoj strani. U prilici ste da obiđete Akropolj ili muzej Akropolja, što je jedinstveni doživljaj.
Jedan od izleta je i poseta Lihadonisiji, vulkanskim ostrvima za koje važi da su grči Sejšeli. Ovo je prelepi arhipelag od 15ak nenaseljenih ostrva vulkanskog porekla. Posetom ovih ostrva bićete u prilici da vidite olupinu potonulog broda kao i da uživate u pogledu na porodicu foka. Boravićete na predivnoj peščanoj plaži sa kristalno čistim morem. Plaža je okružena vulkanskim kamenjem , a tu možete videti krabe i rakove. Turisti su se složili da je ovo jedan od najlepših izleta.
PUT DO EVIJE I PEFKIJA
Dolazak do Ostrva Evia je vrlo jednostavan. Put traje između 13 i 17 sati, zavisno od zadržavanja na granici i mesta odakle polazite.
Od Novog Sada kroz Srbiju vozi se auto-putem za Niš i Skoplje ka graničnom prelazu Preševo . U Republiku Makedoniju ulazite na graničnom prelazu Tabanovce, zatim se ide kroz Makedoniju auto-putem (oko 180 km) i stiže se na granični prelaz Bogorodica gde izlazite iz Makedonije i ulazite na teritoriju Republike Grčke na graničnom prelazu Evzoni. Ukoliko idete automobilom, moramo napomenuti da je za Makedoniju potreban zeleni karton. Takođe napominjemo da ne kupujete u Grčkom Duty Free Shop-u jer Grčke vlasti ne dozvoljavaju unos neoporezovane robe. Savetujemo vam da kupovinu obavite po povratku sa ostrva Evija i mesta Pefki.
Putovanje kroz Grčku od graničnog prelaza Evzoni nastavlja se autoputem prema Atini prateći putokaze za Atinu preko Katerini, pored Larise , Lamije i skretanja za Volos. Nailazi se na isključenje za mesto Glifa, gde se prate putokazi za Glifu i Ferry Boat . U luci Glifa se ukrcavanje na trajekt za ostrvo Evia. Tokom sezone trajekt vozi na svakih sat vremena jer voze dve brodske kompanije.
Karte za trajekt se kupuju na kiosku u luci . Cene vožnje variraju, orijentaciono u jednom pravcu za putnike je oko 2,5 €, za decu od 5-10 godina 1,30 € , a za automobile 13,30-15€ u zavisnosti od dužine vozila. Vožnja trajektom traje oko 25-30 minuta. Nakon iskrcavanja sa trajekta u luci Agiokampos posle raskrsnice nastavlja se levo prema magistralnom putu i prati se putokaz za Pefki do kojeg imate oko 20 km vožnje. Prolazite kroz grad Istijea gde je potrebno da dobro obratite pažnju na putokaze za Pefki i Halkidu. Na raskrsnici kod putokaza Pefki sa magistrale skreće se levo i ulazi se u mesto glavnom ulicom koja je paralelna sa obalom.

Podsećamo da je u Grčkoj zvanična valuta kojom se plaća euro, a da satove morate pomeriti 1 sat unapred.

PEFKI POVOLJNI APARTMANI

Pefki povoljni apartmani
Pefki povoljni apartmani

PEFKI POVOLJNI APARTMANI

Pogledajte kompletnu ponudu povoljnih apartmana u Grckoj : http://kompas.co.rs/grcka-letovanje-apartmani/

Pefki povoljne ponude