Jednodnevni izlet
SREMSKA LEPOTICA – SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE
OBEDSKA BARA & KUPINOVO

POLASCI: 26. avgust, 23. septembar, 7. oktobar 2017.
CENA ARANŽMANA: 1.499,- dinara

Preuzmite cenovnik , program i sve uslove rezervacije i placanja u PDF formatu :pdf

Specijalni rezervat prirode Obedska bara nalazi se u jugoistočnom Sremu, kada je pre hiljade godina formirana mrtvaja, od koje je nastala močvara kakvu danas vidimo. Faunu čine desetine vodenih, močvarnih, šumskih i livadskih zajednica sa najzanimljivijom zajednicom ptica, 91 vrsta gnezdarica i 128 vrsta prolaznica, zimovalica i lutalica. Ukupno je prebrojano oko 58 hiljada parova ptica, čaplja kašikara, mala bela čaplja, crna roda, patka crnka, orao kliktavac, orao belorepan, soko lastavičar,… Retke biljne vrste su beli lokvanj, žuti lokvanj, barska paprat, barski petolist, močvarna orhideja,… Austrougarski dvor je 1874. godine proglasio Obedsku baru carskim lovištem, 1919. postaje zaštićeno kraljevsko lovište dinastije Karađorđević. Status specijalnog rezervata prirode Obedska bara nosi od 1993. godine. Specijalni rezervat prirode Obedska bara je pod posebnim režimom zaštite, upisana je u spisak močvara od međunarodnog značaja, svrstana je u spisak područja od izuzetnog značaja za ptice Evrope.

*Kupinovo je selo na obodu Obedske bare, nastalo kao podgrađe srednjevekovnog grada-tvrđave Kupinika. Pominje se 1388. godine kao grad mađarskih kraljeva. Despot Stefan Lazarević dobio ga je 1404., od 1451. pripada despotima iz loze Brankovića. Podignut je na ostrvu u Obedskoj bari, zidan opekom, sa četvorougaonom osnovom dimenzije 54×45 metara.

** Crkva Svetog Luke nalazi se pored ruševina grada-tvrđave, podignuta je pre 1486. godine, od kada se u njoj čuvaju mošti despota Stefana. Ima osnovu jednobrodne bazilike, poluobličasti svod i duboku oltarsku apsidu. Nekada je bila povezana mostom sa gradom.
*** Etno kuća (Etno park Kupinovo), pored crkve Svetog Luke, čini zaštićena grupacija seoskih okućnica sa bogatom dekoracijom od drveta. Posebna pažnja se poklanjala uličnom zabatu i tremu.

PROGRAM PUTOVANJA
Sastanak grupe u 7.45h na parkingu preko puta „Buvljaka“ (Novi Beograd) i polazak u 8.00h prema Kupinovu.
U Kupinovu* sledi obilazak crkve Svetog Luke** i Etno kuće***, a po dolasku u Obedsku baru kraći predah u hotelu „Obedska bara“. Obilazak Specijalnog rezervata prirode sa vode u pratnji lokalnog vodiča-rendžera i vožnja katamaranom: film o Obedskoj bari, upoznavanje sa istorijom rezervata i njegovim vrednostima, florom i faunom uz posmatranje ptica (dvogledom i durbin-spektivom), vožnja katamaranom preko Krstonošića okna. Ostatak dana slobodan za uživanje u ovom prirodnom čudu, a mi Vam preporučujemo da ne propustite uživanje u lovačkom ručku u ovom izvanrednom ambijentu (opcionalno, uz doplatu). Polazak prema Beogradu u 18:00 časova.
Povratak u Beograd oko 19.00h na mesto polaska. Kraj programa.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
Plaćanje je u dinarima. Celokupan iznos aranžmana gotovinski ili platnim karticama banke INTESA (VISA, MASTER i AMERICAN EXPRESS) isključivo u poslovnicama agencije KOMPAS u Beogradu ili Novom Sadu ili čekovima građana na 2 jednake mesečne rate bez kamate.
Deca do 15 godina starosti plaćaju 1.000 dinara.

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE
Prevoz autobusom turističke klase (klima, audio, video), ulaznice prema programu, vožnju katamaranom, raygledanje prema programu, uslugu lokalnog vodiča-rendžera, uslugu pratioca grupe iz agencije i organizaciju aranžmana u celini.

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE
Doplatu za ručak 1000,- dinara (lovački paprikaš sa prilogom, lepinja i sezonska salata), lične troškove i sve nepomenute usluge.
MINIMUM ZA REALIZACIJU PROGRAMA: 45 plativih putnika aranžmana. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo da otkaže program najkasnije 7 dana pre polaska. Rok za prijavu je do popune mesta.

PRIMENJUJU SE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA AGENCIJE KOMPAS tourism & travel USAGLAŠENI SA ZAKONOM O OBLIGACIONIM ODNOSIMA I YUTA STANDARDIMA.