DVODNEVNI IZLET

07.11. – 08.11.2020.  

MANASTIR MILEŠEVA

Svetinja pod krilom Belog Anđela

Preuzmite cenovnik , program i sve uslove rezervacije i placanja u PDF formatu : pdf

 1. Dan / Novi Sad – Beograd – Manastir Blagoveštenje – Zlatibor – Prijepolje – Mileševa

Planirani polazak iz Novog Sada je u 06:00 časova sa parkinga kod Lokomotive na železničkoj stanici. Polazak iz Beograda sa parking kod Sava Centra je u 07:15 časova. Vožnja do Čačka I Ovčar Banje gde ćemo napraviti našu prvu pauzu i posetiti Manastir Blagoveštenje, u kojem se zamonašio Patrijarh Pavle. Manastir se nalazi na blagoj uzvišici iznad naselja Ovčar Banje. Ovo je jedan od retkih manastira u Ovčarsko-kablarskoj klisuri za koji se tačno zna kada je podignut i ko su bili ktitori. Mаnаstir poseduje jednu od nаjstаrijih knjigа, Blаgoveštenjsko jevаnđelje, nаstаlo 1372. godine. U svojoj riznici čuvа i štаmpаno četvorojevаnđelje iz 1552. godine.

 Nastavak putovanja, preko Užica do Zlatibora gde ćemo napraviti pauzu za ručak i osveženje. U dogovoreno vreme sa vodičem polazimo za Prijepolje. Vožnja živopisnim predelima planine Zlatibor i Zlatar uz panoramski pogled na Zlatarsko jezero. Putnici će se upoznati sa prirodnim karakteristikama ovog kraja, a čuće I priču o prirodnom rezervatu Uvac, koji predstavlja stanište Beloglavog supa. Dolazak u Prijepolje je planiran u popodnevnim časovima. Kraća pauza za osveženje.

Oko 16:00 časova planiran je dolazak u Manastir Mileševa, slavnu zadužbinu kralja Vladislava, drugog sina kralja Stefana Prvovenčanog i unuka Stefana Nemanje. Zidao ju je 1218-1219.god. u pitomoj dolini, pet kilometara uzvodno od ušća Mileševke i Lima. Živopisana je u trećoj deceniji 13. veka. pre nego što je ktitor stekao kraljevsku krunu. Mileševa je bila druga po rangu, među svim srpskim manastirima, odmah posle Studenice. U njemu je 1377.god. krunisan za kralja Bosne i Srbije Stefan Tvrtko Kotromanić, dok je 1466.god. Stefan Vukčić Kosača uzeo titulu “hercega Sv.Save“. Veliku popularnost u narodu manastir je stekao 1236.god. kada je ovamo preneto telo Svetog Save iz Trnova. Nakon obilaska manastira predviđen je smeštaj u konake. Slobodno vreme. Noćenje.

 1. Dan / Manastir Mileševa – Novi Pazar (Manastir Sopoćani) – Kraljevo (Manastir Žiča) – Beograd – Novi Sad

             Napuštanje konaka. Odlazak u Prijepolje na doručak (fakultativno). Nastavak putovanja i odlazak do manstira Sopoćani, koji se nalaze nedaleko od Novog Pazara, 16 km zapadno uz tok reke Raške, po kojoj se i srpska država u srednjem veku nazivala Raškom. Među visokim i nerodnim brdima, ozbiljnih i mrkih oblika, s pretećim kamenim liticama, nedaleko od svoje prestonice Rasa, podigao je kralj Uroš I (1246-1276) hram Sv. Trojice, nad samim izvorom reke Raške. Naziv Sopoćani dobio je po staroslovenskoj reči sopot, što znači izvor.

 Nakon posete manastira, posetićemo Novi Pazar. Po dolasku sledi razgledanje grada u pratnji vodiča: Stara čaršija, Altun-Alem džamija (lepotica islamske arhitekture), jedna od najstarijih I najlepših džamija na Balkanu, staro tursko javno kupatilo – Hamam Isa-bega Isakovića, Gradska tvrđava sa Kulom motriljom, Petrova crkva.  Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Nastavak putovanja do Kraljeva i vožnja kroz Rašku oblast.

 Kada Dolinom jorgovana prolazite kroz Rašku, s nasleđenim imenom Nemanjićke države, dolazite u istorijsko srce srpske države, dolinu srpskih kraljeva, tamo gde se rodila umetnost i kultura, država i crkva, tamo gde je „početak naše civilizacije i početak našeg mišljenja“. Minuli vekovi ostavili su Raški bogato kulturno-istorijsko nasleđe, manastire i crkve iz ranog srednjeg veka, među kojima se ističu manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica. U Raški se prepliću prošlost i sadašnjost, sadašnjost i budućnost, kroz razne manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu.

Nakon dvočasovne vožnje stižemo u Manastir Žiča. Značaj koji su ktitori, Sveti Sava i Stefan Prvovenčani namenili manastiru Žiči kao centru samostalne srpske crkve, krunidbenom mestu budućih kraljeva i sabornom hramu srpskog naroda, danas ističemo kroz proslavu nacionalnog jubileja 800 godina postojanja i neprekinute duhovne misije ovog svetog mesta. Manastir Žiča, kao kolevka srpske pismenosti i prosvete, vekovima je svetionik srpske kulture. Počev od Svetog Save, koji je postavio temelj srpske pravoslavne duhovnosti, pa preko njegovih naslednika na arhiepiskopskom tronu koji su se, stolujući u Žiči, trudili da produže njegovo prosvetiteljsko delo, ovde se tkala neprekinuta nit srpske književne reči. Nakon obilaska manastira posetićemo Kraljevo. Slobodno vreme za individualne aktivnosti.

 Oko 18:00 časova planiran je polazak za Beograd I Novi Sad. Dolazak je planiran oko ponoći. Kraj programa. 

 

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO:

 • Prevoz udobnim turističkim autobusom, sa klimom, audio i video opremom, prema programu sa svim pripadajućim troškovima;
 • 1 noćenje u konacima Manastira Mileševa u jednokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom;
 • Obilazak Manastira Blagoveštenje, Sopoćani i Žiča;
 • Obilazak Novog Pazara i Kraljeva u pratnji vodiča;
 • Vodički servis i organizacioni troškovi;

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:

 • Individualni troškovi;
 • Doručak fakultativno – u Prijepolju, 400,00 din po osobi. Prijave i uplate u agenciji;
 • Sve programom nepomenute usluge;

NAČIN PLAĆANJA: – Gotovinski/platnim karticama: 40% prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pred put. – Karticom Banka Intesa, na 5 jednakih mesečnih rata bez kamate direktno u Kompas Tourism&Travel poslovnicama. – Čekovima: 40% prilikom rezervacije, a ostatak na dve rate nakon završenog putovanja. – Administrativnom zabranom do Decembra 2020. godine.

Kalkulacija je rađena na bazi minimum 30 plativih putnika u autobusu, a usled nedovoljnog broja prijavljenih putnika agencija ima pravo korekcije cene ili otkaza aranžmana najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

NAPOMENE:

 • U slučaju promena na tržištu roba i usluga na monetarnom tržištu, kao i u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika (od 45 putnika), agencija zadržava pravo da u dogovoru sa prijavljenih putnicima koriguje cenu ili otkaže aranžman najkasnije pet dana pre započinjanja putovanja.
 • Zbog aktuelnih dešavanja izazvanih virusom COVID-19, moguće su promene i korekcije u realizaciji putovanja, o čemu će putnici biti blagovremeno obavešteni, ukoliko dođe do istih. U tom smislu agencija KOMPAS zadržava pravo u zavisnosti od objektivne situacije izmeniti pojedine stavke iz programa putovanja radi bezbedne i što kvalitetnije realizacije. Krajnji rok za prijavu putnika do popune mesta što zavisi od trenutne raspoloživosti.

PROGRAM NE PODLEŽE GARANCIJI PUTOVANJA.                             

Program “Manastir Mileševa”, je zaveden pod rednim brojem 121 u knjizi evidencija programa turističkih putovanja na osnovu izmena Zakona o turizmu od 22.03.2019.                                                  

Cenovnik br. 1 od 01.10.2020. 

PRIMENJUJU SE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA AGENCIJE KOMPAS TOURISM & TRAVEL, USAGLAŠENI SA ZAKONOM O OBLIGACIJAMA I YUTA STANDARDIMA!                                                                                                            Novi Sad, 01.10.2020.