Tasos apartmani

SKALA MARION

Skala Marion (Skala Maries) je mirno ribarsko mesto na jugozapadnoj strani Tasosa.  Od Limenasa udaljeno je 32 km, a od Limenarije 6 km.  Sa selom Maries koje je uvučeno 15 kilometara u unnutrašnjost ostrva čini celinu.

Postoje 2 priče o nazivu ovog mesta. Prva verzija je da je mesto dobilo ime po ženi Mariji koja je jedina preživela napad pirata (Skala Maries, Marijina luka) dok je druga priča da je mesto dobilo ime po posebnoj vrsti duda “mouries”.

Skala Marion je jedino mesto na obali na koje turizam nije imao uticaja. Kuće su zadržale svoj autentičan izgled, ulice su uske, meštani se bave ribolovom, proizvodnjom maslinovog ulja I meda.

Na 13 km udaljenosti od Skale Marion, blizu sela Maries, nalazi se manastir Uspenja Pesvete Bogorodice. Manastir se nalazi u maslinjaku, nadomak planinskog izvora vode za koji se od davnina veruje da poseduje isceliteljske moći. U manastiru se nalazi ikona Presvete Bogorodice, a svake godine, na ovo mesto dolazi na hiljade vernika moleći se za dobrobit sebe I svoje porodice .  Selo i luka Maries su u uskoj vezi sa Svetom Gorom. Mnogo monaha sa Svete Gore potiče iz ovih mesta. Takođe, 3 grčka manastira sa Svete Gore (Stavronikita, Karakallou i Xiropotamou) i danas su vlasnici zemlje u ovoj oblasti.

Skala Marion poseduje 3 prelepe plaže –  Atspas tj. Šećerna plaža, nalazi se na ulazu u Skalu Maries, more je kristalno čisto, a plićak je veoma dug, na ovoj plaži nalaze se suncobrani I ležaljke za iznajmljivanje iza kojih se nalazi mreža za odbojku. Zanimljivo je da se u vodi mogu naći morske zvezde, a po okolnim stenama ima hobotnica ;  gradska plaža – nalazi se u centru mesta, šljunkovita je, na njoj nikad nema gužve,a u blizini su restorani sa ribljim specijalitetima; Platanas, lepa  peščana plaža koja se nalazi na izlazu iz mesta.

U Skali Marion nalaze se market, pekara, apoteka, nekoliko taverni, internet klub, dečije igralište i šetalište uz more. Duž šetališta postavljeni su starinski lampioni, kao I klupe, pa je ovo mesto veoma romantično.  

Zbog svog mira i divnih predela koji je okružuju, Skala Marion je idealno mesto za porodični odmor.

 

 

 

Vila Soula

Vila Soula se nalazi na oko 200 m od gradske plaže i na oko 700m od Šećerne plaže, jedne od najlepših na Tasosu.