Pefkohori apartmani

Turističko naselje Pefkohori nalazi se na prvom prstu poluostrva Halkidiki, zvanom Kasandra i jedno je od omiljenih turističkih destinacija srpskih turista,ali i turista iz celog sveta. Naselje je osnovano početkom 19. veka i nekada je bilo selo koje su osnovale izbeglice iz Turske ,a pretežno su se bavili ribarstvom. Danas, meštane Pefkohorija između ostalog osim potomaka Grka iz Male Azije,čine i izbeglice iz Albanije i Cincari. Nekada se mesto zvalo Kapsochora što u prevodu znači spaljena zemlja,jer je u istoriji selo više puta spaljivano od strane pirata. Zajedno sa Haniotijem i Polihronom,nalazi se u zalivu Toroneos. U Pefkohoriju ćete biti u mogućnosti da imate vrlo prijatan odmor, jer nudi sve što bi turistima bilo potrebno i što jedno letovalište treba da ima. Pefkohori ima veliki broj manjih i većih dobro snabdevenih prodavnica, a dok se šetate pored obale, nadomak mora naći ćete veliki broj restorana, kafića, barova tako da je idealno letovalište za porodice sa decom, ali i za veliki broj mladih koji traže provod. Sastoji se iz dva dela. Jedan čine kuće u tradicionalnom grčkom stilu i gostoljubivim meštanima i nalazi se iznad crkve, dok je drugi deo moderan,bliže je obali i na njemu možete naći veći broj apartmana,hotela i ostalih ugostiteljskih objekata. Glavne atrakcije grada koje treba da posetite su: stara seoska crkva iz 19 veka,manastir Agios Ionnis of Rossou,morsko jezero Glarokavos,pristanište sa svetionikom na kome mnogi dočekaju prelep zalazak,ali i izlazak sunca i čuvena Itenba (trke jedrilica)

Pefkohori apartmani
pefkohori apartmani

Pefkohori apartmani

Turizam je u ovom mestu počeo da se razvija 70-tih godina,kada su turisti počeli da dolaze zbog kvaliteta netaknute prirode,klimatskih uslova ,ali i gostoprimstvom lokalaca i od tada se smatra za jedno od najboljih odmarališta u grčkoj.
Naziv Pefkohori dobio je po borovim šumama koje ga okružuju (Pefko-bor , horio-selo).
Pefkohori je udaljen oko 850km od Novog Sada , što znači da putovanje autobusom traje od 10 do 13 časova, a ukoliko se odlučite za sopstveni prevoz automobilom, uz malo sreće na graničnim prelazima u Pefkohori možete stići za 9 časova, od toga 5 sati kroz Srbiju, 2 sata kroz Makedoniju i 2 sata kroz samu Grčku. Ono što treba da znate kada je u pitanju Pefkohori i boravak u ovom letovalištu jeste da se tokom vikenda ne preporučuje da koristite automobil u centru mesta, jer su velike gužve. Preporučuje se iznajmljivanje skutera ili bicikala. Naravno, ova preporuka se svakako odnosi na špic sezone, uzevši u obzir da je reč o malom mestu.
Ono što je veoma bitno, jeste da je deo mora koje zapljuskuje Halkidiki označen kao najčistiji,a plaže u Pefkohoriju imaju plavu zastavicu što svedoči o njihovoj čistoći i urednosti. Gradska plaža,duž koje se prostire šetalište je izuzetno dugačka (oko 300m),mahom je peskovita,u centralnom delu uska i posećuje je najveći deo turista,dok se ka obodima širi i pravi je izbor za one kojima gužva smeta.
Sportovi na vodi su jako zastupljeni u turističkoj ponudi koju daje Pefkohori, a tu je i mogućnost za uzimanje ležaljki i suncobrana u najam za plažu,dok se u nekim beach barovima ležaljka i suncobran dobijaju uz kupljeno osveženje.
Vrlo bitna informacija je da u moru nema meduza, a ponekad se nađe po neki jež jer je more kristalno čisto.
U blizini Pefkohorija nalazi se i plaža Ksenija koja je odlična za malu decu i one koji ne znaju ili tek uče da plivaju, jer ima veliki plićak i takođe pripada zalivu Toroneos. Do ove plaže možete stići lokalnim autobusom iz Pefkohorija,a za ljubitelje aktivnog odmora, bez mira i tišine, ali i vodenih sportova odličan izbor je plaža Glarokavos, koja je od Pefkohorija udaljena oko 10 kilometara. A 6 kilometara od Pefkohorija nalazi se i zlatna plaža koja je verovatno dobila ime po boji peska. Caffe bar na njoj takođe nosi ovo ime. Od Pefkohorija se do ove plaže dolazi nakon 6 kilometara. Saobraća lokalni autobus, a još bolje je doći kolima.

Pefkohori apartmani

Pogledajte ponudu Pefkohori apartmani.

Pefkohori apartmani

Zbog skoro idealne klime,more je izuzetno toplo i sezona kupanja počinje čak polovinom maja.
Šetalište je okarakterisano kao centar mesta i ovde ćete naći sve što vam je potrebno bez obzira da li ste na letovanju sa porodicom ili ste željni dobrog noćnog provoda,a oni najmladji mogu da uživaju u luna parku koji se postavlja svake godine u blizini samog šetališta.
Prodavnice suvenira,restorani,poslastičarnice,kafići,barovi,taverne,ljubazno osoblje i meštani i pristupačne cene sve je ono što noću ovu ulicu čini centrom svih zbivanja. Ukoliko vam se desi da nemate internet,a da vam je neophodan, u ovoj ulici nalaze se i dva internet cafe-a koje bi najbolje bilo posećivati tokom dana,jer je noću velika koncentracija ljudi u samim lokalima i njihovoj okolini, što protok interneta čini znatno slabijim.
Iznad glavne ulice u okolini crkve smešten je najlepši deo Pefkohorija, koji se zove stari grad i ovo je idealno mesto da pobegnete od gužve i uživate u mirnoj i opuštenoj večernjoj šetnji.
Za one koji vole aktivan odmor, Pefkohori je takođe odličan izbor, jer se iz ovog mesta svakodnevno organizuju brojni izleti. Tako je moguće da posetite čuvene manastire Meteora, krstarenje do Neos Marmaras-a ili Uranopolisa , obilazak Paliuria,potom da se provozate do obližnje Svete Gore ili, pak da odete na izlet i šoping u Solun, kao i poseta waterlandu,možete posetiti i nekadašnje sedište grčkih bogova, mitsku planinu Olimp ,krstariti zalivom Toroneos ,ili otići u posetu pećini Petralona.
Kada su u pitanju utisci i iskustva, većina posetilaca ima da kaže mnogo toga lepog za ovo mesto,što opravdava činjenica da mu se oni iz godine u godinu vraćaju.

Kompletnu ponudu apartmana u Grckoj pogledajte na linku http://kompas.co.rs/grcka-letovanje-apartmani/

Pefkohori apartmani