Najlepše plaže Parge

 

Plaže Parge – gde se nalaze, utisci i sadržaj

 

Sama Parga ima tri plaže i svaka je zanimljiva na svoj način:

  1. Gradsku plažu Krioneri,
  2. Plažu Piso Krioneri i
  3. Valtos plažu.

 

  1. Krioneri plaža 

     glavna gradska plaža koja se nalazi na dobroj lokaciji, u samom centru letovališta, blizu luke, pa je samim tim lako dostupna turistima. Sa gradske plaže prema pučini se pruža nezaboravan pogled na simbol Parge – čuveno ostrvce Panagiju koje je ušuškano u stenama, sa bujnim zelenilom i drvećem. Do ostrvceta i njegove plaže moguće je doplivati, doći pedalinom ili prepešačiti kada je nivo mora dovoljno nizak u vreme oseke. Njegovu najveću čar čine dve crkvice (od kojih je bela crkvica posvećena Bogorodici, pa često i samo ostrvce nazivaju po njoj) i ostaci nekadašnjeg utvrđenja na samom vrhu ostrva, kao i prelep pogled koji se sa njega pruža na gradić i otvoreno more.

Krioneri plaža ima sitan šljunak i kamenčiće pri pojasu kod obale, dok je sitan beli pesak na suprotnoj strani. More je zelenkaste boje, plitko, što ovu plažu čini idealnom za slabije plivače. Gradska plaža je dobro uređena, sa ležaljkama, suncobranima, tuševima, mogućnošću raznih sportova na vodi. U njenom zaleđu su brojni kafići i taverne u kojima uvek možete pronaći osveženje ili nešto pojesti. Postoji i deo plaže namenjen kupačima sa svojom opremom, ali je on je veoma mali, pa se savetuje raniji jutarnji dolazak na plažu da biste ovde zauzeli mesta. Ono što trebate da znate je da je Krioneri veoma popularna plaža, kako u sezoni tako i u vansezone, pa budite spremni da na njoj može da bude velika gužva. Interesentno za turiste je i to što u neposrednoj blizini Krioneri plaže, iza crkvice,  nalazise malo uzvišenje sa klupicom odakle se prave najlepše slike Parge.

  1. Plaža Piso Krioneri nalazi odmah iza gradske Krioneri plaže, od koje je razdvojena manjim rtom. Plaža se spušta iza brda poznatog kao Sveti Atanasije, nazvanog po crkvici koja leži na njenom vrhu. Ovaj prirodni zaklon štiti plažu od loših vremenskih uslova.

Plaža Piso Krioneri je šljunkovito-kamenita, smeštena u manjoj uvali na kraju Parge i ukrašena je razbacanim delovima stena. Krupan kamen na njoj zna da bude nezgodan za hodanje, ali zato garantuje savršeno čisto i prozirno more smaragdno-zelene boje koje je zanimljivo posebno ljubiteljima ronjenja. Plaža ima i dosta hlada za one koji to vole. Ova mala, skrivena plaža na prvi pogled deluje pomalo divlje i neuređeno, ali je turisti rado posećuju, jer je veoma čista i uredna, ima ležaljke i suncobrane za najam, kao i u zaleđu dobro opremljene supermarkete, pekare i brojne kafiće i restorane u vidu terasa sa kojih se pruža fantastičan pogled. Preporučujemo da se popnete stepenicama do vrha litice i popijete piće ili ručate u letnjoj bašti čuvenog Atrium bara, odakle se pruža neverovatan pogled na celu Piso Krioneri plažu i pučinu. Sa suprotne strane plaže je uzvišenje pokriveno šumom i maslinama.

  1. Valtos plaža je najveća i najpoznatija plaža u Pargi, a nalazi se desno od Krioneri gradske plaže, luke i samog centra letovališta. Ukoliko krenete peške, čeka vas oko pola sata hoda i veliki broj stepenika uzbrdo – nizbrdo kroz krivudave uličice koje će vas sigurno malo umoriti. Zato možete predahnuti i napraviti lepe fotografije na vrhu brda gde se nalaze ruševine nekadašnjeg venecijanskog utvrđenja sa koga se pruža predivan pogled na Pargu, luku i Krioneri plažu s jedne strane, otvoreno more sa druge, i Valtos plažu sa treće strane. Interesantno je što put ka Valtos plaži uključuje i prolaženje pored brojnih kafića, barova i restorana u vidu terasa u kojima se možete osvežiti i takođe uživati u prelepom pogledu. Za one sa manje kondicije, postoji mogućnost odlaska do Valtos plaže i taksi brodićem, koji polazi iz luke, a cena je dva eura u jednom pravcu. Iznad plaže se nalazi manastir Vlaherna do kog vam je potrebno petnaestak minuta hoda uzbrdo.

 

 

Valtos plaža je vrlo raznolika, lepo uređena plaža, sa ležaljkama, suncobranima, tuševima, brojnim tavernama, marketima, sportovima na vodi sa bogatim sadržajem aktivnosti (ronjenje, skijanje na vodi, surfovanje, paraglajding, džet-skijanje, banana, pedaline, iznajmljivanje kanua, ribolov), pa je s pravom smatraju najživljom i za turiste najatraktivnijom plažom koja može ponuditi za svakoga po nešto. 

Valtos plaža je plaža sa oko kilometar dugom obalom, pa bez obzira kolika je gužva, za razliku od plaža Krioneri i Piso Krioneri, ovde uvek ima mesta za svakoga. Plaža je i prilično je široka, posebno u svom središnjem delu. Šljunkovita je, a na samom ulazu u vodu su sitni kamenčići nakon kojih počinje pesak. Pesak je sitniji na levoj strani plaže. More je duboko nakon desetak koraka, pa treba obratiti pažnju na decu jer nema dugačkog plićaka. Ima izuzetno čistu i nestvarno plavu boju vode, pa je vrlo atraktivna i večita inspiracija mnogim slikarima i fotografima koji često dolaze ovde da je uslikaju.

Valtos plaža je uređena i na većem delu su postavljene ležaljke i suncobrani. Na oba kraja plaže postoji i slobodan prostor za sve one koji imaju sopstvenu opremu. Uz plažu postoje dva mini marketa u kojima možete kupiti piće ili hranu po dosta povoljnijim cenama nego u barovima uz plažu. Takođe, tokom čitavog dana plažom prolazi prodavac sa pićem u frižideru koje prodaje po povoljnoj ceni. Duž plaže postoje taverne sa predivnim baštama sa pogledom na more i plažu, ali i smeštajni objekti. Restorani, kao i kafići na ovoj plaži imaju nešto više cene nego restorani i kafići u Pargi. Svi kafići uz plažu imaju bazene, pa uz ležaljke dobijete pravo korišćenja bazena, za slučaj da je more hladno. Na plaži se nalazi “Yacht Club” koji ima vrlo ukusna jela i bogat meni. Takođe taverna “Barbanassis” ima odličnu domaću hranu i jedna je od najstarijih taverni na plaži Valtos. Tango bar preporučujemo zbog dobre usluge, tuševa, dostupnog wi fi-a i bazena gde možete napraviti lepe fotografije.

Parga leto 2020 ponuda i cene

Najbolje mesto gde možete da se izolujete od gomile turista je sam kraj plaže i mesto Cape North West. Tu ćete pored hladovine naći i dobre ležaljke, odličnu usluga, tihu nenametljivu muziku u pozadini, fin restoran i parking u hladovini. U blizini je i crkvica posvećena Agios Spiridonu, kao i mala luka sa tradiconalnim ribarskim brodovima. Veća gužva je tokom vikenda kada je i lokalno stanovništvo posećuje, pa je tada bolje izbegavati odlazak na Valtos. Tada vam može odlično poslužiti plaža Lihnos (Lichnos) koja je dosta mirnija i takođe blizu Parge, a sa Valtos plaže imate polaske do nje. U špicu sezone parkiranje na plaži Valtos može biti problem, ali pošto je zaista blizu Parge, na nju je ipak bolje doći pešice ili taksi brodićem.

Ponude za letovanje u Pargi i Sivoti Pogledaj ponudu