PARALIA POVOLJNE PONUDE APARTMANA

Najpopularnije I najpoznatije letovalište među srpskim turitima, Paralia nalazi se u podnožju najviše grčke planine Olimp, na obali Egejskog mora. Od Soluna je udaljena oko 60 kilometara, od poznatih grčkih letovališta Leptokarije I Nei Porija udaljena je oko 30 km, dok je od najpoznatijeg trgovačkog centra severne Grčke, Katerinija udaljena svega 6 km. Nekada malo ribarsko pristanište Katerinija preraslo je u pravo kosmopolitsko mesto za čiji je razvoj zaslužan izuzetno velik broj turista koji su ovde boravili tokom poslednjih dekada prošlog veka. Najbolje pojašnjenje daje sam naziv mesta Paralia-što u prevodu sa grčkog znači plaza. Blizina Olimpa čini klimu ove regije izuzetno prijatnom, jer koliko god da su visoke temperature vazduha, sa planine uvek duva lagani vetar koji priajtno rashlađuje, a sveže noći su izuzetno prijatne za spavanje I odmor.

Paralia može da se pohvali sedam kilometara dugom obalom. Plaža je nagrađena plavom zastavicom Evropske Unije za kvalitet plaže I vode,  dok spasioci koji su raspoređeni duž cele plaže garantuju bezbednost kupača.  Izuzetno sitan pesak I dug pojas plitke vode čine ovu plažu idealnom za porodice sa malom decom I neplivače. Na najvećem delu plaže se ležaljke I suncobrani besplatno iznajmljuju uz piće iz lokalnog kafića, ali zahvaljujući impozantnoj dužini plaže, moguće je naći slobodno mesto za svoj peškir. Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora, možete se oprobati u odbojci na pesku ili u fudbalu. Takođe, u Paraliji možete uživati I u sportovima na vodi, poput skijanja na vodi, “kajtsurfinga”, vožnji na gumenoj banani…U pojedinim beach barovima se čak organizuju I dnevne žurke. Ovakvi barovi se mahom nalaze nešto dalje od centra, u pravcu prema luci.

Ukoliko ste pored letovanja I ljubiljelj šopinga, na pravom ste mestu. U Paraliji se nalazi ogroman broj radnji sa kožom I krznom, brojne zlatare, suvenirnice, prodavnice sa odećom, supermarket koje se nižu se duž celog letovališta i privlače brojne turiste.U svakoj prodavnici minimum jedan zaposleni govori srpski jezik, što značajno olakšava komunikaciju našim turistima. Već pristupačne cene kože I krzna moguće je dodatno sniziti takozvanim cenkanjem.

Kada je u pitanju snabdevanje hranom, u Paraliji postoji nekoliko većih I manjih marketa, a svakako je najpopularniji LIDL  u kome se snabdeva najveći broj ljudi zbog bogate  ponude I izuzetno povoljnih cena.

Ovaj živopisni gradić posebnu čar dobija kada padne noć jer obiluje mnoštvom sadržaja za sve generacije. Paralija je poznata po fantastičnom noćnom provodu koji traje do ranih jutarnjih časova. Mnoštvo diskoteka na otvorenom sa pogledom na more privlače kako turiste tako I Grke iz okolnih mesta koji tu dolaze vikendom u potrazi za dobrim provodom. Najpopularnije diskoteke su “Event”, “Casa la Note” koja organizuje tematske večeri, dok se iz čucene diskoteke “Omilos” čuju zvuci srpske muzike. Paralija nudi I veliki broj taveni sa tradicionalnim specijalitetima grčke kuhinje, internacionalnih restorana, poslastičarnica i pekara.

PARALIA POVOLJNE PONUDE APARTMANA

Pogledajte povoljnu ponudu apartmana u Paralaiji:

PARALIA POVOLJNE PONUDE APARTMANA

Izleti iz Olimpske regije
Skijatos je jedno od najlepših ostrva Egejskog mora I pripada grupi severnih Sporada. Ovo malo slikovito ostrvo krasi veliki broj prelepih plaža, mirisne I borove šume I glavni grad koji je tipičan ostrvki gradić sa mnoštvom uskih uličica, restorana I taverni, prodavnica i suvenirnica, kao I prelepog šetališta sa kog se pruža pogled na poluostrvo Bruđi. Ostrvo Skiatos udaljeno je 2,5 h vožnje brodom od luke Volos.
Olimp-planina bogova na kojoj je, po predanju živelo 12 bogova I predstavlja mesto na kome je nastala grčka mitologija.
Ovo je izuzetna prilika gde se turisti mogu upoznati sa prirodnim lepotama Olimpa, a to su Zevsov tron kao najviši vrh planine, Zevsovo kupatilo I vodeni rezervat Litos.
Olimp je druga najviša planina Balkana, a ujedno predstavlja I nacionalni park sa najvišim vrhom Grčke.

Meteori su jedan od najznačajnijih manastirskih kompleksa istočo-pravoslavnih manastira u Grčkoj I predstavljaju jedinstven geološki fenomen. Od ukupno 24 manastira, 6 je podignuto na prirodnim stubovima od peščanih stena, na severozapadnom rubu Tesalije, blizu reke Penejos i planine Pindus, a najbliži grad je Kalambaka.
Jedan od najlepših izleta koji se mogu organizovati iz Paralije je poseta planini i poluostrvu Atos. Ovo je tzv. Sveta planina, i najsvetije mesto u Grčkoj I najveći kompleks pravoslavnih manastira. Atos ima poseban politički status – on je Autonomna manastirska država Svete planine.

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj, ali se takođe smatra drugim grčkim glavnim gradom zbog svoje istorijske I strateške važnosti. U ovom gradu se nalazi najveći univerzitet u grčkoj, Aristotelov univerzitet. Simbol grada je Bela kula koja je jedina preostala od stare tvrđave na obali zaliva.
Ovde se nalazi čuveno srpsko groblje Zejtinlik na kojem su sahranjeni borci iz Prvog svetskog rata.
Ukoliko ste u poseti ovom gradu, shopping je neizostavan. Poseta fabrici kože gde se mogu kupiti kožne jakne I bunde po izuzetno povoljnim cenama, shopping centru Cosmos, trgovačkoj ulici Cimiski učiniće Vašu posetu Solunu nezaboravnom.

Ukoliko želite odličnu zabavu na vodi, posetite Waterland. Na samo 8 km od Soluna nalazi se najveći aqua park u severnoj Grčkoj I nudi nezaboravan uzitak kako mladim ljudima tako I porodicama.

Grčko veče– program grčkog folklora sa muzikom I plesom sa večerom iz nacionalne kuhinje. Naučite da plešete sirtaki I probajte najveće specijalitete grčke kuhinje uz dobro vino I gostoljubivost Grka kao domaćina.

Najpoznatije plaže u ovoj regiji koje preporučujemo da posetite su:
Gritsa-ovo je plaza mesta Litohoro, prekrivena je šljunkom, odlikuje se kristalno čistim morem, noslac jei Plavu zastavice.
Makrigialos- malo uža I duga peščana plaza, takođe nosilac Plave zastavice, idealna za one koji žele pravi odmor u miru I tišini.
Kalivia Varikou- peščano-šljunkovita plaza duga 3 km. Idealna je za porodice sa decom zbog izuzetno toplog, čistog I plitkog mora. Plaža nije organizovana I nema sadržaja sem mreže za odbojku na pesku.
Skotina- prostrana plaza prekrivena zlatnim peskom, udaljena par kilometara od tradicionalnog sela Ano skotinasa crkvom iz 14. Veka I kamenim kućicama iz 17. I 18. veka. Delimično organizovana plaza sa malo prirodnog hlada.
Alikes Kitros- široka peščana plaza na kojoj nikad nema gužve. Čuvena je po lekovitom blatu kojim se možete namazati.
Korinos- nekoliko km duga peščana plaza sa dugačkim plićakom, idealna za porodice sa decom. Uređena I čista plaza, takođe nosilac Plave zastavice.

PARALIA POVOLJNE PONUDE APARTMANA

apartmani Paralija

PARALIA POVOLJNE PONUDE APARTMANA

Pogledajte kompletnu ponudu povoljnih apartmana u Grckoj : http://kompas.co.rs/grcka-letovanje-apartmani/

Paralija povoljne ponude apartmana