NEI PORI APARTMANI

Nei Pori (Novo Mesto) je jedno od najmlađih letovališta na području Grčke, nastalo od starog grada Palei Pori, koje se nalazi na uzvišenju par kilometara od obale, nedaleko od današnjeg mesta. Samo letovalište Nei Pori se nalazi na samoj obali Egejskog mora i jedno je od najpopularnijih letovališta u Olimpskoj regiji (Pieria). Iznad mesta se nadvija velelepna planina Olimp, a glavni grad regije  Katerini je na samo 43 kilometara udaljenosti. Bujna mediteranska vegetacija, prelep pogled na planinu Olimp i sam vrh obavijen gustim oblacima, kao i kristalno čisto more čin Nei Pori izuzetno privlačnom destinacijom za letovanje, gde se turisti uvek rado vraćaju.

Ono što letovalište Nei Pori izdvaja od ostalih mesta u celoj regiji Pieria, svakako je njena 6 km duga i 100 m široka plaža koja je prekrivena najfinijim zlatno-žutim peskom i sa postepenim ulaskom u more. Činjenica da se letovalište nalazi ispod same planine Olimp i da se ovde mešaju uticaji dveju klima, planinske i mediteranske, doprinela da Nei Pori postane jedno od najprijatnijih mesta za odmor, naročito zahvaljujući blagom povetarcu koji se oseća u vrelim letnjim mesecima. Pored prelepe plaže i prijatne klime, mnoge turiste privlači i kristalno čisto more koje je interesantno za ljubitelje ronjenja koji morsko dno mogu istraživati i bez korišćenja maske.

Nei Pori apartmani

Nei Pori apartmani Grcka

Nei Pori apartmani

Nei Pori apartmani

Nei Pori (Novo Mesto) nastalo je krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a prvi stanovnici Olimpske regije (Pieria) bili su Tračani iz plemena Pieri po kojima je ova regija i dobila ime. Samo mesto je sagrađeno po urbanističkom planu sa širokim ulicama, lepo uređenim prostranim trgovima i mnoštvom igrališta za decu, luna parkom, zabavnim parkom za manju decu i dva fudbalska igrališta. U samom centru mesta nalazi se crkva posvećena Svetoj, a u njenoj neposrednoj blizini su i drugi sakralni objekti, među kojima se po lepoti posebno izdvajaju crkve posvećene Svetom Nikoli i Svetom Dimitriju. Samo mesto ima sve potrebno za prijatniji boravak tokom odmora kao što su prodavnice suvenira, butici, zlatara, prodavnice krzna, osnovnu školu, kulturni centar, ambulantu, apoteku, poslastičarnice, pekare, supermarkete i pijacu sa odličnom ponudom voća i povrća. Ukoliko želite da obavite neku veću kupovinu u Nei Poriju, morate imati na umu da je ovo manje mesto, te da nema veliku ponudu kao što imaju Solun ili Katerini. Takođe, ako želite da posetite neki veći supermarket to možete učiniti u obližnjem letovalištu Leptokarija gde se nalazi čuveni “Lidl” sa dosta povoljnijim cenama. Osnovna delatnost stanovnika Nei Porija je svakako turizam i ugostiteljstvo, pa možete duž šetališta koje se uz morsku obalu brojne restorane sa grčkim i ribljim specijalitetima, kafiće, luksuzne hotele i apartmane za izdavanje. Kako je Nei Pori više mirno porodično mesto, ovde nema diskoteka i bučnih kafića, te turisti koji žele noćni proved to mogu u obližnjem letovalištu Platamon ili u glavnom gradu regije Pieria – Kateriniju, gde se pruža mogućnost dobre zabave i provoda u diskotekama i klubovima sa muzikom.
Vrlo je važno naglasiti da na dugačkoj i prilično širokoj plaži u Nei Poriju postoje brojni tuševi i kabine za presvlačenje, te da se one redovno održavaju. Samim tim plaža u Nei Poriju spada u red najuređenijih plaža u Grčkoj, te je velikim delom i zbog toga postala nosilac plave zastavice kao jedna od najlepših plaža Grčke. Uz samu plažu nižu se brojni kafići i taverne, koje svojim gostima nude mogućnost da uživaju na ležaljkama i pod suncobranima. Da biste mogli da koristite dve ležaljke i suncobran, dovoljno je da naručite piće. Plaža Nei Pori zbog veoma bistrog i plitkog mora idealna je za vodene sportove, poput banana ridinga i parasailinga, a tu su i tereni za odbojku na pesku i mali fudbal.

Jedno od najpopularnijih letovališta Olimpske regije je idealno mesto odakle lokalne turističke agencije organizuju veliki broj izleta kao što su izlet na planinu Olimp, izleti do čuvenih manastira Meteora i Soluna, zatim izlet brodićem do ostrva. Ukoliko ste na letovanje u Nei Pori krenuli sopstvenim automobilom imate mnogo više mogućnosti za obilaske, pa možete krenuti i sa upoznavanjem brojnih arheoloških nalazišta koja se nalaze u neposrednoj blizini Nei Porija. Ono što se posebno preporučuje za videti svakako je stari deo grada, koji se nalazi iznad Nei Porija, a sa koga se pruža neverovatan pogled na plavetnilo Egeja i čitavu okolinu.Obavezno posetite tradicionalno muzej selo Stari Pantelejmon (Paleos Panteleimonas) koje je udaljeno svega 11 km od Nei Porija. U ovom etno selu iz XV veka, smeštenom na istočnoj strani planine Olimp, možete uživati u prelepom prirodnom ambijentu u kome ćete imati utisak da je vreme stalo. Iz Nei Porija se organizuju i izleti za obilazak živopisnog seoceta Litohoro, koje se nalazi u podnožju Olimpa, a u neposrednoj blizini Nei Porija je i gradić Platamon, i njegova čuvena tvrđava. Ukoliko letujete bez automobila, tokom letnje sezone možete se iz Nei Porija voziti turističkim vozićem koji saobraća na svakih pola sata do obližnjeg letovališta Platamon.

Nei Pori apartmani

Ponuda apartmana u Nei Poriju :

Nei Pori apartmani

Plaže Olimpske regije (Pieria)
Gritsa je plaža duga 2km, u Olimpskoj regiji (Pieria) smeštena na 16 km od Katerinija. Ova plaža je nosilac Plave zastavice. Ovo je zapravo plaža mesta Litohoro koje se nalazi u podnožju planine Olimp. Ova prelepa plaža je prekrivena šljunkom i zbog toga je ovde more kristalno čisto. Na plaži možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a tu je i beach bar gde se možete osvežiti pićem. Ova uglavnom široka plaža ima jedan uži deo sa malo prirodnog hlada. Plaža pruža opušten i miran boravak, au blizini se nalazi i marina za male brodove i par luksuznih hotela.
Kalivia Varikou je plaža u Olimpskoj regiji (Pieria) južno 10 km od Katerinija. More je ovde bistro, toplo i plitko, pa je idealna za porodice sa malom decom. Veoma je mirna, lako dostupna i idealna za celodnevno uživanje. Plaža je duga 3 km, široka, prekrivena peskom i šljunkom.Nedostatak je što nije bolje organizovana, nema sadržaja, osim mreže za odbojku na pesku, pa je ovde neophodno poneti sve što je potrebno za boravak na njoj. Na samim krajevima se nalazi nekoliko skrivenih uvala za one koji žele potpuno da se izoluju.

Korinos je peščana plaža u Olimpskoj regiji (Pieria), nosilac je Plave zastavice. Duga je nekoliko kilometara, sa veoma plitkim morem i lako dostupna, pa je idealna za porodice sa decom. Nalazi se na 11 km od Katerinija, glavnog grada regije Pierija, u čijem se centralnom delu i nalazi mesto Korinos. Plaža je lepo uređena i čista, a duž plaže postoje barovi u kojima mogu da se iznajme ležaljke i suncobrani, a tu je za zabavu i mreža za odbojku na pesku
Plaža Litochoro u Olimpskoj regiji (Pieria) nalazi se na 20 km od Katerinija, u podnožju Olimpa. Nosilac je Plave zastavice, sa svojim kristalno čistim morem uz koje se smenjuju kamenje, šljunak i zlatni pesak. Lako je dostupna i dobro organizovana sa ležaljkama i suncobranima koji mogu da se iznajme. U blizini su kafići, tavern, hoteli, kamp, kao i riblji restorani koji nude svežu ribu direktno iz ora.
Pydna je plaža u Olimpskoj regiji (Pieria) na 21 km severno od Katerinija. Nagrađena je Plavom zastavicom zbog izuzetno čistog mora, a njena prelepa, duga i široka plaža prekrivena je zlatno žutim peskom. Plaža je lepo organizovana, sa ležaljkama i suncobranima koji mogu da se iznajme, a ima i malo prirodnog hlada. Ova plaža je lako dostupna i idealna za porodice sa decom i sve koji ne vole preveliku gužvu. U blizini plaže nalaze se ostaci vizantijskih utvrđena koji i dalje čekaju da budu istraženi. Zastupljeni su i brojni sportovi na pesku.
Skotina je plaža u Olimpskoj regiji (Pieria) na 32 km južno od Katerinija, u podnožju Olimpa. Plaža je lako dostupna, veoma prostrana sa zlatno žutim peskom, a zbog svoje čistoće i bistrine vode nagrađivana Plavom zastavicom. Delimično je ogranizovana, na pojedinim mestima postoje ležaljke i suncobrani, a ima i nešto malo prirodnog hlada. Ovde se nalaze i međunarodni omladinski centar i najveći kamp na Balkanu, pa se tokom leta organizuju muzičke i kulturne manifestacija. U blizini plaže, samo par kilometara udaljeno je staro tradicionalno selo Ano Skotina.

Kompletnu ponudu apartmana u Grckoj pogledajte na linku : http://kompas.co.rs/grcka-letovanje-apartmani/

Nei Pori apartmani