Ljubljana izleti

Ljubljana je glavni grad Slovenije. Ljubljana je 2016. godine bila proglašena za Zelenu prestonicu u Evropi od strane Evropske Unije. Ljubljana je jedna od najmanjih prestonica u Evropi. Ljubljana se nalazi u centralnom delu Slovenije, između Alpa i Jadranskog mora. Ljubljana se nalazi na reci Ljubljanica. Ljubljana je naučni, kulturni, ekonomski, politički i administrativni centar Slovenije. Simbol grada Ljubljane je Ljubljanski zmaj. Ljubljana ima očuvano gradsko jezgro. U Ljubljani ima oko 30 hektara parkova, najveći deo zauzima park Tivoli u Ljubljani. Ljubljana je otvoren i gostoljubiv grad. U Ljubljani kvalitet života je na visokom nivou.

Sve važnije znamenitosti u Ljubljani se mogu obići peške u jednom danu. Prešernov trg nalazi se na centralnom Ljubljanskom platou. Na trgu se nalazi spomenik čuvenom slovenačkom pesniku Francu Prešernu, po kome trg nosi i ime. U Ljubljani uži centar i Prešernov trg su zatvoreni za saobraćaj i čine pešačku zonu. Tromostovje je centralni gradski most, ujedno i najlepši most u Ljubljani, sačinjava zapravo tri mosta u jednom. Delo je arhitekte Jože Plečnika. Veličanstveni zmajevi, na čuvenom zmajske mostu, simbol su grada Ljubljane. Ljubljanski zamak ponosno caruje na brdu, iznad Ljubljane. Do Ljubljanskog grada možete stići žičarom ili peške uz stepenice. Bicikl je veoma popularno prevozno sredstvo u Ljubljani. Poseban doživljaj Ljubljane osetićete vožnjom brodom po reci Ljubljanici. U Ljubljani obavezno probajte kraški pršut i Kranjsku kobasicu. Ljubljana je odličan izbor za izlete u svim pravcima, za one koji žele da idu na skijanje na Alpe tako i za one koji žele da idu na letovanje na Jadransko more. 

bled-1899264_1280

Slovenija ponude

Pogledajte šta smo vam pripremili Aranžmani Slovenija

 Ljubljana je poznata i po velikom broju studenata i najveći je univerzitetski centar u Sloveniji. Veliki broj turista svakodnevno posećuje Ljubljanu, time se doprinosi širenje lepih reči o Ljubljani. Svaki turista će u Ljubljani doživeti radost otkrivanja mesta punih energije, dobrog ukusa, svežine i srdačnosti. Ljubljana je mali grad ali poseduje sve ono što svaka svetska metropola može da ponudi duh ali i mirniji tempo života, karakteristika za manje gradove. U Ljubljani se staro prepliće sa novim. Ljubljana je uspešno sačuvala sve tragove bogate istorije od rimske Emone, srednjovekovnog grada Laibaca, baročne Ljubljane s kraja 13. veka do današnje Ljubljane mirne, zelene prestonice Evrope. Za prelep i jedinstven izgled Ljubljane s početkom 20. veka zaslužen je Jože Plečnik, čuveni arkitekta. Staro jezgro grada Ljubljane smešteno je između Ljubljanskog grada i reke Ljubljanice.

BLED

Bledsko jezero najznačajnije prirodno jezero u Sloveniji. Bledsko jezero leži na nadmorskoj visini od 475m. Bledsko jezero je glacijalno jezero u Julijskim Alpima u severozapadnoj Sloveniji. Bledsko jezero se nalazi u sklopu istoimene opštine Bled. Bledsko jezero je dugo 2120m, široko 1380m, maksimalna dubina Bledskog jezera je 30.6m. Bledsko jezero okružuju planine i šume. Na severnoj obali Bledskog jezera nalazi se srednjovekovni zamak. U sredini Bledskog jezera nalazi se ostrvo Bled, jedino prirodno ostrvo u Sloveniji. Na ostrvu Bled se nalazi crkva Marijinog Uzašašća, sagrađena u 15. veku kao i starolskovensko groblje. Do Bledskog ostrva voze brodići na svakih 30 minuta. Cena prevoza do Bledskog ostrva je 12 eur. Posetu Bledskom ostrvu morate sebi priuštiti. Popiti kafu u restoranu na Bledskom ostrvu je poseban doživljaj , koji preporučujemo. Ne možete otići sa Bleda, a da niste probali čuvenu Bledsku krempitu.

5 razloga zbog kojih treba da posetite Bled i Bledsko jezero

  1. WOW PRIRODNA LEPOTA BLEDSKOG JEZERA 

Planine koje okružuju Bledsko jezero garantuju epske pejzaže.

2.POGLED NA BLEDSKO JEZERO

Pogledi, pogledi …

Gde god da se okrenete na Bledu ima toliko lepote. Dok hodate pored Bledskog jezera očaraće vas na prvi pogled. A tek zalasci Sunca na Bledskom jezeru, magija.

3.JOŠ NEKE STVARI NA BLEDU KOJE TREBA DA OBIĐETE

Bled je veoma mali grad, koji mnogi turisti na pola dana, kao izlet. Molim vas, da na Bledu provedete najmanje dve noći i obećavamo vam  da vam neće biti dosadno na Bledu. Preporučujemo vam da Bled upoznate kroz šetnju, vožnjom biciklom kao i planinarenjem oko Bledskog jezera. Iznajmite brodić za veslanje Bledskim jezerom, popnite se 99 kamenim stepenicama do vrha zvonika, legenda kaže ako zvono zazvoni tri puta ispuniće vam se želja. Poseta Bledskom zamku je obavezna na vašoj listi. Preporučujemo vam da rezervišete večeru u elegantnom restoranu Bledskog dvorca. Očaraće vas pogled sa vrha na Bled.

4. BLED JE ODLIČNA POČETNA TAČKA ZA ISTRAŽIVANJE OKOLNIH LEPOTA

Poseta Bohinjskom jezeru je svakako vredna, izdvojenom vremenu. Na Bohinjskom jezeru ćete pronaći prirodne lepote i mirnije okruženje, ali ne i dvorac iz bajke, Bledski dvorac.

5. ODLIČAN HOTELSKI SMEŠTAJ NA BLEDU

Hotele na Bledu koje vam preporučujemo su svakako: Toplica, Golf, Jadran, Park.