NOVA GODINA 2018.   LISABON

28.12.2017. – 02.01.2018.

Preuzmite cenovnik , program i sve uslove rezervacije i placanja u PDF formatu :pdf

Lisabon je najzapadnija prestonica Evrope, ali i jedan od najtoplijih glavnih gradova. Nalazi se na zapadu Portugala blizu obale Atlantika i mesta gde se najduža reka Iberijskog poluostrva (1.007km) Težo uliva u okean. Istorijsko središte grada nastalo je na sedam brežuljaka, pa ovaj deo grada ima interesantan reljef. Zbog strmih ulica grad koristi tri žičare i jedan lift. Zapadna strana grada najvedim delom je pokrivena parkom Monsanto, jednim od najvedih gradskih parkova u Evropi, koji se prostire na blizu 10 kvadratnih kilometara.

   Tradicionalno prevozno sredstvo u Lisabonu je tramvaj. Uveden je u 19. veku, a prvi gradski tramvaji mogu se videti u

Muzeju javnog saobradaja (Muzeu da Karis). Takođe dva značajna obeležja Lisabona su Most 25. april – najduži visedi     most u Evropi – i most Vasko da Gama koji je dobio ime po portugalskom moreplovcu i istraživaču (1469 – 1524). On je bio prvčovek koji je morskim putem stigao iz Evrope do Indije, a pokazao i da se Afrika može oploviti.

Program putovanja:

 1. dan (četvrtak, 28. decembar 2017.) BEOGRAD – FRANKFURT – LISABON Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Filip Travela u 11.45 sati. Poletanje za Frankfurt u 13.45 sati (let LH 1407). Dolazak u Frankfurt u 15.45 sati. Nastavak putovanja za Lisabon u 20.55 (let LH 1172). Dolazak u Lisabon u 22.55 sati po lokalnom vremenu. Transfer do hotela, smeštaj. Noćenje.
 2. dan (petak, 29. decembar 2017.) LISABON Odlazak na panoramsko razgledanje grada: Trg Markes de Pombal, Avenija slobode, Trg obnovitelja (Restauradores), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, manastir Svetog Žeronima, Spomenik otkridima, panorama tvrđave svetog Đorđa… Poslepodne, obilazak glavnih gradskih trgova pešice, u pratnji vodiča: Trgovi Markes de Pombal, Restauradores, Rosio, Komersio, stara gradska četvrt Alfama. Individualni povratak u hotel. Nodenje.
 3. dan (subota, 30. decembar 2017.) LISABON – SINTRA – KABO DA ROKA – KAŠKAIŠ – ESTORIL – LISABONDoručak. Celodnevni fakultativni izlet “Sintra i Lisabonska rivijera”. Sintra je slikoviti gradid udaljen od Lisabona oko 30   km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu mikro-klimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Obilazak palate Pena, jedne od najprepoznatljivijih palata Portugala izgrađene u stilu romantizma 19 veka. Nalazi se na brdu iznad mesta Sintra a zbog svoje raskoši i lepote je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine kao jedno od 7 čuda Portugala. Palata je prepoznatljiva po živim bojama kojima su obojene njene terase i kule i tako predstavljaju savršen kontrast zelenilu koje je okružuje.  Kabo da Roka je najzapadnija tačka Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane na kameni obelisk smešten na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je samkraj planinskog venca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlantski okean. Nastavak ka Kaškaišu, nekada starom ribarskom naselju, a sada turističkom mestu koje je šetalištem spojeno sa Estorilom. Ovo mondensko letovalište koje se nalazi 25 km zapadno od Lisabona, zbog velikog kazina poredi se sa Monte Karlom. Poznat po velikom broju golf terena, luksuznih hotela, Estoril zajedno sa Kaškaišem čini lisabonsku rivijeru. Povratak u Lisabon. Noćenje.
 1. dan (nedelja, 31. decembar 2017.) LISABON – OBIDOŠ – ALKOBASA – BATALJA – NAZARE – LISABON Doručak. Celodnevni fakultativni  izlet “Obidoš, Alkobasa, Batalja, Nazare”, prilika da se upozna centralni deo   Portugalije. Obidoš je najlepši i najbolje očuvan srednjovekovni grad u zemlji i u potpunosti je opasan tvrđavom visokom 13 metara a koja potiče iz 12. veka. Poznat je i kao „grad venčani poklon“ jer ga je kralj Deniš poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog venčanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromantičnijih i najživopisnijih sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivičene šarenim kudicama prekrivenim cvedem, sa karakterističnim gotičkim vratima i prozorima i rukom oslikanim pločicama „azuležos“. Alkobasa je grad poznat po manastiru Opatija Svete Marije, najvedoj crkvi u čitavom Portugalu iz 12. i 13. veka i jednom od spomenika koji su na listi spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a. U manastiru su sahranjeni najpoznatiji ljubavnici portugalske istorije – kralj Pedro I i Ineš se Kastro, a njihove grobnice se smatraju najlepšim gotičkim reljefnim skulpturama u istoriji portugalske umetnosti. U Batalji se nalazi manastir Svete Marije od Pobede, najvede remek-delo portugalske gotičke umetnosti. Izgrađen je krajem 14. veka nakon portugalske pobede nas Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote, i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju kao čipka. Nazare je nekadašnje najpoznatije ribarsko mesto u Portugalu čuveno po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodidima, danas živopisno i užurbano turističko mesto sa dugim plažama, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Povratak u Lisabon. Uveče, fakultativni doček Nove godine. Noćenje.
 1. dan (ponedeljak, 1. januar 2018.) LISABON Doručak. Slobodan dan, prilika za posetu i obilazak Parka nacija, komercijalne i rezidencijalne četvrti Lisabona koja je doživela veliku transformaciju povodom održavanja Svetske izložbe Expo 98 – najvedeg zatvorenog okeanarijuma u Evropi (ulaznica je oko 13 evra); ili vožnju žičarom sa panoramskim pogledom na most Vasko da Gama, najduži most u Evropi dužine 17 kilometara. Uveče, fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom i folklorom inspirisanim običajima u raznim oblastima Portugala. Nodenje.
 1. dan (utorak, 2. januar 2018.) LISABON – FRANKFURT – BEOGRAD Doručak. Rani jutarnji transfer na aerodrom. Poletanje za Frankfurt u 05.05 (let LH 1173). Dolazak u Frankfurt u 09.15 sati. Nastavak putovanja za Beograd u 11.05 (let LH 1406). Dolazak u Beograd u 12.55 sati.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI: 459 evra

Doplata za jednokrevetnu sobu je 145 evra

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: avionski prevoz na relaciji Beograd – Frankfurt – Lisabon – Frankfurt – Beograd (prevoznik Lufthansa), smeštaj u hotelu kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim sobama (5 noćenja sa doručkom), transferi autobusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma u Lisabonu prema programu, panoramsko razgledanje Lisabona, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: aerodromske takse (oko 134 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se pladaju u dinarima u poslovnicama Filip Travela ili u poslovnicama ovlašdenih subagenata), boravišna taksa za starije od 13 godina, 1 evro po nodi po osobi (plada se na recepciji hotela), fakultativni izleti, ulaznice na lokalitetima i posete, međunarodno zdravstveno putno osiguranje.

SMEŠTAJ

 • Hotel VIP EXECUTIVE SUITES DO MARQUES***+ Lisabon, Duque de Loule, 45, telefon:+351 213 510480, www.viphotels.com. Hotel se nalazi u istorijskom centru grada, udaljen oko 150 metara od Trga Markeš de Pombal gde je i najbliža metro stanica i 6 km od aerodroma. Sobe imaju: klima uređaj, SAT TV, telefon, mini bar, kupatilo, sef (uz depozit), WiFi internet (uz doplatu). Do ručak je u hotelskom restoranu po principu samoposluživanja.
 • Agencija zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.

FAKULTATIVNI IZLETI

 • Celodnevni fa kultativni izlet  autobusom “Sintra i  Lisabonska rivijera  ”. Cena: 60 evra. U cenu je uključena ulaznica za Pena palatu u Sintri i usluge vodiča.
 • Celo dnevni fakul ativni izlet  autobusom “O bidoš, Alkobasa,  Batalja i Nazare”.  Cena: 60 evra. U cenu je uključena ulaznica za manastir u

Batalji I usluge vodiča.

 • Fakultativni odlazak na v ečeru  u tipični restoran sa fado  programo m.  Cena: 55 evra. U cenu je uključen transfer do restorana taksijem i večera. Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a pladanje je u Lisabonu, isključivo u evrima. Potrebno je najmanje 15 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE:

 • Potrebno je najmanje 20 putnika za realizaciju ovog putovanja.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

 • Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu za efektivu banke INTESA, nadan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.
 • Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika islično, izmeni cenu putovanja za odgovarajudi iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na putovanje.

Organizator putovanja je Filip Travel, a Kompas tourism & travel istupa u svojstvu posrednika i poseduje garanciju putovanja za slučaj insolventnosti i naknade štete broj 0164/2017 od 04.01.2017. Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi Sad”                                                                                    

03.oktobar 2017.