EDIPSOS POVOLJNE PONUDE

Najstarija banja u Grčkoj, Edipsos nalazi se na severo-zapadnom delu ostrva Evija. Ovo letovalište smešteno je naspram Kamene Vurle , a nalazi se na 40-ak km od Pefkija. Edipsos Loutra je najpoznatija banja u Grčkoj.
Lutra (banja) Edipsos se prvi put spominje u delima čuvenog grčkog filozofa Aristotela. U njoj su boravili i razni rimski imperatori, a jedan od njih je bio i Marko Antonije. Banju je razrušio vizantijski imperator Teodosije, kao objekat okupljanja pagana. Danas, Edipsos je grad u kojem živi oko 10 hiljada stanovnika. Ima oko 200 hotela i čak 18 SPA centara. Mesto je naročito poznato po svojim termalnim izvorima, koji se ulivaju direktno u more sa temperaturom od 34 do 70C, a ima ih 80. Ljudi ovde dolaze iz svih krajeva sveta, kako bi uživali u masaži, prelepoj prirodi, kako bi boravili u lekovitoj vodi .Ovde je letovao i veliki broj svetski poznatih ličnosti, a među njima i Vinston Čerčil, čuveni milijarder Onazis, Greta Garbo, Petar I Karađorđević i mnogi drugi. Legenda kaže da je boginja Atina tražila od svog brata Hefesa da joj napravi mineralne izvore kako bi Herakle u njima povratio snagu . Hefes je udario svojim božanskim čekićem u stene i lekovita voda je potekla. I danas turisti mogu videti ova drevna kupatila.
Edipsos je živ tokom cele godine, ne samo tokom sezone. Turisti kažu da mnogo podseti na Nicu, okružen je brdima, a ponuda koju ovo mesto nudi je izvanredna. Sam grad Edipsos čine 3 naseljena mesta – obalski gradić Edipsos Lutra, šumovito selo Edipsos i selo Agios Nikolaos koje se nalazi na samoj obali mora.

Edipsos povoljne ponude

Edipsos povoljne ponude
Edipsos povoljne ponude
PLAŽE NA EVIJI

Edipsos povoljne ponude

PLAŽE i IZVORI
Gradska plaža u Edipsosu je pretežno peščana , ali je i šljunkovita u nekim delovima. Odlikuju je kameni bazeni u koje se slivaju termalne vode i u kojima voda prelazi 80C. Celom dužinom plaže možete primetiti slapove mineralne vode kako se slivaju niz stene u more, pa su posetioci na plaži skoncentrisani upravo ispod tih toplih mlazeva vode. Ovaj prizor je fascinantan. Edipsos je lepo razvijeno turističko mesto, koje nudi dobru ponudu smeštaja, kao i mnoštvo kafića, restorana i ostalih turističkih sadržaja. Činjenica da grad živi i leti i zimi čini ga idealnim za posete tokom cele sezone. Za termalne vode Edipsosa po kome je poznata ova banja se kaže da su dobre za lečenje аkutnog i hroničnog reumаtizma, deformitetа usled artritisa, išijаsa, lumbаga i raznih povreda, ginekoloških poremećаjа (infekcija endometrijumа, poremećаja jajnika, pа čаk i nekih oblika sterilitetа). Prirodа je omogućila da se topla voda iz velikih dubina sliva sa stena pravo u more, što je redаk fenomen u svetu. Osim spa centra, u Edipsosu se može uživati u prirodnim lepotama, peskovitim i šljunkovitim plažama…

SMEŠTAJ
Edipsos poseduje veliki broj smeštajnih kapaciteta. Veliki moderni kompleks hidroterаpije, uključujući pаrnа kupаtilа i đаkuzi, nalaze se u Edipsosu. Tu se nalazi otvoreni olimpijski bаzen u koji voda dolаzi i iz toplih izvorа i iz morа, kаo i dvа zаtvorenа bаzenа sа termаlnom vodom. Centаr za hidroterapiju nemа hotel tako da posetilаc morа rezervisаti svoju sobu u nekoj od smeštаjnih jedinica. U Edipsosu su i mnogi privаtni spа-sаloni, kupаtilа i bаzeni. Ceo region ima izvanrednu turističku infrastrukturu sa brojnim hotelima i privatnim smeštajem.
Edipsos je veoma lepo, turistički razvijeno mesto. Nudi veliki broj kafića, restorana, taverni, prodavnica i marketa gde se gosti mogu snabdevati potrebnim namirnicama. Noćni život u Edipsosu je vrlo bogat. Postoji veliki izbor taverni, prodavnica brze hrane, poslastičarnica, igraonica za decu, kockarnica..ovde se često održavaju i folklorni koncerti u organizaciji grada.

Edipsos povoljne ponude

Pogledajte Edipsos povoljne ponude: 

Edipsos povoljne ponude

IZLETI
Iz Edipsosa se mogu organizovati razni izleti kao što je odlazak do Atine, obilazak arheološkog nalazišta i grada Delfi, vožnja gliserom do tzv. Grčkih Sejšela (Lihadinisia) i obilazak 15 manjih vulkanskih ostrva, odlazak do primorskog mesta Orei, kao i obilazak Skijatosa i Skopelosa. U neke turističke atrakcije Edipsosa spadaju Manastir Svetog Jovana Rusa, Manastir Svetog Hristodulosa iz Patmisa, čudotvorca, Manastir Svetog Davida i drugi. Ne zaboravite da posetite hotelski kompleks Terme Sila, koji je podignut još 1896. godine, a nakon restauracije je proglašen za spomenik kulture. U pitanju je zgrada od tri sprata koja radi kao luksuzni hotel i spa centar. Preporučujemo ronilački centar Lihadonisia. To je mesto gde možete iznajmiti opremu i roniti, ploviti gliserima i brodićima, baviti se raznim sportovima na vodi. Sulina pećina iz rimskog perioda, preko koje otiču izvori sumpornih lekovitih voda, posvećena je rimskom vojskovođi Suli, koji je ovde dolazio na spa tretmane. Mala je i ispred nje se nalaze spomenici u čast rimskom caru Hadrijanu i Septimusu Severusu.

PUT DO EVIJE I EDIPSOSA
Dolazak do Ostrva Evia je vrlo jednostavan. Put traje između 13 i 17 sati, zavisno od zadržavanja na granici i mesta odakle polazite.
Od Novog Sada kroz Srbiju vozi se auto-putem za Niš i Skoplje ka graničnom prelazu Preševo . U Republiku Makedoniju ulazite na graničnom prelazu Tabanovce, zatim se ide kroz Makedoniju auto-putem (oko 180 km) i stiže se na granični prelaz Bogorodica gde izlazite iz Makedonije i ulazite na teritoriju Republike Grčke na graničnom prelazu Evzoni. Ukoliko idete automobilom, moramo napomenuti da je za Makedoniju potreban zeleni karton. Takođe napominjemo da ne kupujete u Grčkom Duty Free Shop-u jer Grčke vlasti ne dozvoljavaju unos neoporezovane robe. Savetujemo vam da kupovinu obavite po povratku sa ostrva Evija.
Putovanje kroz Grčku od graničnog prelaza Evzoni nastavlja se autoputem prema Atini prateći putokaze za Atinu preko Katerini, pored Larise , Lamije i skretanja za Volos. Nailazi se na isključenje za mesto Glifa, gde se prate putokazi za Glifu i Ferry Boat . U luci Glifa se ukrcavanje na trajekt za ostrvo Evia. Tokom sezone trajekt vozi na svakih sat vremena jer voze dve brodske kompanije.
Karte za trajekt se kupuju na kiosku u luci . Cene vožnje variraju, orijentaciono u jednom pravcu za putnike je oko 2,5 €, za decu od 5-10 godina 1,30 € , a za automobile 13,30-15€ u zavisnosti od dužine vozila. Vožnja trajektom traje oko 25-30 minuta. Nakon iskrcavanja sa trajekta u luci Agiokampos posle raskrsnice nastavlja se desno prema magistralnom putu i prati se putokaz za Edipsos do kojeg imate oko 10 km vožnje..

Podsećamo da je u Grčkoj zvanična valuta kojom se plaća euro, a da satove morate pomeriti 1 sat unapred.

Pogledajte kompletnu ponudu povoljnih apartmana u Grckoj : http://kompas.co.rs/grcka-letovanje-apartmani/

Edipsos povoljne ponude