DVODNEVNI IZLET

NOVI PAZAR

MANASTIR STUDENICA, SOPOĆANI I ĐURĐEVI STUPOVI

20.03. – 21.03.2021.

 17.04. – 18.04.2021. 

22.05. – 23.05.2021.

PROGRAM PUTOVANJA AUTOBUSOM 

 1. DAN (subota) – NOVI SAD – BEOGRAD – MANASTIR STUDENICA – NOVI PAZAR

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod lokomotive na železničkoj stanici u 06:00 časova. Polazak iz Beograda sa dogovorenog mesta (najverovatnije kod Sava Centra na Novom Beogradu) u 07:15 časova. Direktna vožnja autoputem preko Kraljeva do manastira Studenica. Po dolasku sledi razgledanje zadužbine Stefana Nemanje, osnivača srpske države i rodonačelnik moćne vladajuće dinastije Nemanjića. Manastir Studenica je jedan od najstarijih i najvećih srpskih srednjovekovnih manastira, koji je još od tog vremena bio kulturni, duhovni i medicinski centar srednjovekovne Srbije. Manastir je sagrađen u mešovitom romaničkom i vizantijskom stilu, čija kombinacija je dala novi arhitektonski izraz poznat kao Raška škola. Pored Bogorodičine crkve, manastirski kompleks obuhvata i crkvu Svetog Nikole, zatim kamenu trpezariju sagrađenu u vreme Svetog Save, veliki zvonik iz 13. veka, kao i ostatke nekoliko manjih crkava. Pod zaštitom je UNESCO-a. Nastavak putovanja “dolinom jorgovana”, tvrđave Maglič, Raške do Novog Pazara. Po dolasku sledi smeštaj u hotel, pa odlazak na pešačko razgledanje grada u pratnji vodiča: Stara čaršija, Altun-Alem džamija (lepotica islamske arhitekture), jedna od najstarijih I najlepših džamija na Balkanu, staro tursko javno kupatilo – Hamam Isa-bega Isakovića, Gradska tvrđava sa Kulom motriljom, česma, reka Raška, pešačka zona.Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

 1. DAN (nedelja) – NOVI PAZAR – MANSTIR SOPOĆANI iĐURĐEVI STUPOVI – BEOGRAD – NOVI SAD

Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme za šetnju, šoping na čuvenoj Novopazarskoj pijaci, uživanje u svim čulima, degustacija nadaleko poznatih mantija, slanih i slatkih poslatica. Oko 12:30 časova polazak za manastir Sopoćani. koji se nalazi nedaleko od Novog Pazara, 16 km zapadno uz tok reke Raške, po kojoj se i srpska država u srednjem veku nazivala Raškom. Među visokim i nerodnim brdima, ozbiljnih i mrkih oblika, s pretećim kamenim liticama, nedaleko od svoje prestonice Rasa, podigao je kralj Uroš I (1246-1276) hram Sv. Trojice, nad samim izvorom reke Raške. Naziv Sopoćani dobio je po staroslovenskoj reči sopot, što znači izvor. Obilazak manastirskog kompleksa u pratnji vodiča. Nakon posete, put nastavljamo do manastira Đurđevi Stupovi. Ovo je jedan od najstarijih srpskih srednjovekovnih manastira, podignut krajem 12 veka i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Izgrađen je na brdu iznad današnjeg Novog Pazara, u Starom Rasu. Podigao ga je veliki župan Stefan Nemanja pred kraj 12. veka.Po pisanju njegovog biografa i sina Stefana Prvovenčanog, manastir je nastao tako što se Nemanja, dok je bio u jednoj pećini, zavetovao da će izgraditi manastir posvećen Svetom Đorđu.Manastir je karakterstičan po svom položaju, dvema kulama – stolpama/stupama Crkve Svetog Đorđa koje su i dale kasniji naziv – Đurđevi stupovi, kao i nepravilnim oblikom oltara.Stupovi su izgrađeni stilom koji predstavlja sintezu dva graditeljska koncepta srednjeg veka – vizantijske arhitekture na Istoku i romanske arhitekture na Zapadu. Nakon obilaska manastira posetićemo i Petrovu crkvu.Petrova crkva u Rasu, kod Novog Pazara, predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište raške episkopije. Crkva se nalazi 2 km severno od centra Novog Pazara, a prema do sada poznatim pisanim izvorima potiče iz 8. veka, ali je verovatno i starijeg datuma. Nakon obilaska najstarijih svetinja, povratak u Novi Pazar. Slobodno vreme za ručak. Oko 17:00 časova polazak za Beograd i Novi Sad. Dolazak u vecernjim časovima u zavisnosti od uslova na putu.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 4.950,00 DINARA

Smestaj u dvokrevetnim sobama. 

PREDLOG HOTELA: HOTEL “ATLAS 3*”, NOVI PAZAR*

*Naziv hotela je informativnog karaktera, a tačan naziv će se znati neposredno pred put u zavisnosti od grupe i popunjenosti hotela.

Doplata za 1/1 sobu 500,00 dinara

 

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO:

 • Prevoz udobnim turističkim autobusom, sa klimom, audio i video opremom, prema programu sa svim pripadajućim troškovima;
 • 1 noćenje sa doručkom u Novom Pazaru, u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama;
 • Obilazak Manastira Studenica, Spopoćani, Đurđevi stupovi;
 • Obilazak Novog Pazara pratnji vodiča;
 • Vodički servis i organizacioni troškovi;

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:

 • Individualni troškovi;
 • Sve programom nepomenute usluge;

NAČIN PLAĆANJA:– Gotovinski/platnim karticama: 40% prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pred put. – Karticom Banka Intesa, na 5 jednakih mesečnih rata bez kamate direktno u Kompas Tourism&Travel poslovnicama. – Čekovima I administrativnom zabranom: 40% prilikom rezervacije, a ostatak na tri rate nakon završenog putovanja.

Kalkulacija je rađena na bazi minimum 45 plativih putnika u autobusu, a usled nedovoljnog broja prijavljenih putnika agencija ima pravo korekcije cene ili otkaza aranžmana najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

NAPOMENE:

 • U slučaju promena na tržištu roba i usluga na monetarnom tržištu, kao i u slučaju manjeg broja prijavljenih putnika (od 45 putnika), agencija zadržava pravo da u dogovoru sa prijavljenih putnicima koriguje cenu ili otkaže aranžman najkasnije pet dana pre započinjanja putovanja.
 • Zbog aktuelnih dešavanja izazvanih virusom COVID-19, moguće su promene i korekcije u realizaciji putovanja, o čemu će putnici biti blagovremeno obavešteni, ukoliko dođe do istih. U tom smislu agencija KOMPAS zadržava pravo u zavisnosti od objektivne situacije izmeniti pojedine stavke iz programa putovanja radi bezbedne i što kvalitetnije realizacije. Krajnji rok za prijavu putnika do popune mesta što zavisi od trenutne raspoloživosti.

Organizator KOMPAS tourism&travel poseduje garanciju putovanja za slučaj insolventnosti i naknade štete polisa broj 470000045496 od 06.11.2020. Triglav osiguranje ADO, Licenca OTP 452/2020 kategorija A25

Program “Novi Pazar, dvodnevni izlet, mart, april, maj”, su zavedeni pod rednim brojem 1,2,3 u knjizi evidencija programa turističkih putovanja na osnovu izmena Zakona o turizmu od 22.03.2019.                                               

Cenovnik br. 1 od 25.01.2021.                       PRIMENJUJUSEOPŠTIUSLOVIPUTOVANJAAGENCIJEKOMPASTOURISM&TRAVEL, USAGLAŠENISAZAKONOMOOBLIGACIJAMAIYUTASTANDARDIMA!                                                                                                         

   Novi Sad, 25.01.2021.